– Det här är tung kritik mot Benny Fredriksson som egentligen har funnits under många år, säger Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg till TT.

Det var i en granskning av tidningen som tiotals anställda och före detta anställda på Stadsteatern framförde hård kritik mot Fredrikssons ledarstil. I spåren av metoo-kampanjen ville de rikta blicken mot "de verkliga makthavarna".

– Vi har talat med 45 personer, varav jag själv med ett tiotal, som har levererat oerhört tung kritik som också har varit samfälld. De ger en väldigt samstämmig bild som gör att det fanns journalistiska skäl att ta tag i det här problemet, tycker vi på Aftonbladet, säger Åsa Linderborg.

Hon tycker det är konstigt att Fredriksson inte har lämnat sin post tidigare eftersom kritiken förekommit i flera år.

Konstnären och författaren Marianne Lindberg De Geer var tidigare konst- och designchef på Kulturhuset Stadsteatern. Till TT säger hon att det är bra för teatern att Benny Fredriksson avgår.

– Makt korrumperar, även om man inte märker det själv. Man bara glider in i det och även de runtomkring är en del av det.

Man kan inte arbeta under en sådan ledarstil, säger hon.

Skådespelaren Ulf Brunnberg, som har varit på teatern i totalt 17 år under sin karriär, välkomnar Fredrikssons avgång.

– Det var på tiden att han försvann som kapten för det där skeppet, för han har gått på grund för längesedan, säger han och är förvånad över att styrelsen inte granskat situationen tidigare.

I ett internt brev till de anställda önskar Fredriksson att de kan lägga de senaste dagarnas turbulens bakom sig och att Kulturhuset Stadsteatern får fortsätta att vara "den fantastiska plats som vi har skapat tillsammans".

"Låt mig vara tydlig; jag lämnar med gott samvete. Jag är stolt över det som åstadkommits under den tid jag varit chef. Men nu har tonläget nått en punkt där detta hotas", skriver han i pressmeddelandet.

Benny Fredriksson har varit vd för verksamheten i 16 år. Vad han kommer att göra i fortsättningen är inte klart.

Han är fortsatt anställd av Stockholms stad, säger Ömer Oguz, pressekreterare vid finansroteln i Stockholms stad till Aftonbladet.

Personalchefen Lena Joelsson kommer att föreslås till styrelsen att med omedelbar verkan gå in som tillförordnad chef för verksamheten.

Utredningen som Stockholms stad inlett ska förses med externa resurser. Syftet är att utreda arbetsmiljön, ledarskap och styrning av verksamheten.

TT söker Benny Fredriksson.