I morgon, lördag, samlas företag och representanter från femkanten i ett gemensamt rekryteringsevent på Hötorget i Stockholm. Det är andra gången som Piteå, Älvsbyn, Boden, Kalix och Luleå under namnet Luleåregionen samarbetar för att sprida hemlängtan i huvudstaden. Förra gången skedde träffen på Fotografiska muséet, och nu på lördag är platsen nybyggda hotellet Haymarket by Scandic i PUB-huset.

En uppföljning av eventet som förra gången lockade 500 besökare, visar att fler än hälften av företagen på plats fick samarbeten och viktiga näringslivskontakter med sig hem. Totalt har nio personer fått arbete i någon av de fem kommunerna efter eventet. Piteå kommun tycker att det är bra att vi tillsammans visar upp regionen.

– Det är glädjande att vår aktivitet skapar förutsättningar för näringlivet att utvecklas. Den tillväxt som vi upplever i vår region är stark, samtidigt som vi har en pågående generationsväxling, därför är vårt behov av kompetens stort, säger David Sundström, näringlivsschef i Piteå kommun.

De företagare från Piteå som deltar på eventet tycker att de gemensamma satsningarna som görs för att profilera regionen utåt är viktigt.

­– Det är ett gyllene tillfälle för oss att få presentera KUST Hotell & Spa och restaurang Tage, säger deltagande hotellchefen Carina Wiklund.

Andra deltagare på plats blir företag som Lindbäcks bygg, Polarbröd och Max hamburgare, och representanter från såväl regionens expansiva besöksnäring som spelindustri. Besökarna kommer bland annat att bjudas på virtuella vandringar i historien, internationellt prisad barnfilm och samtal på scen om allt från F21 Norrbottens flygflottiljs framtida utmaningar till hotell- och restaurangbranschens förädling.