Kanske var ni på sommarens premiär av föreställningen "Händelser på Hertsön", med ett hundratal i publiken som fick uppleva teater, sång, musik och färgglada ormar i träden, bland mycket annat?

Nästa vecka bjuder Hertsöteatern, i samarbete med regissör Ulla Lyttkens, manusförfattare Håkan Rudehill och flera andra, på en ny vandringsteater i kvarteren kring Järvstigen.

– I somras var det sol, gräset var grönt. Nu är det snö, kallt och mörker – raka motsatsen. Man ser ljuset på ett helt annat sätt. Att uppleva saker som man inte har sett tidigare i sina kvarter, gör världen mer magisk, säger Ulla Lyttkens inför premiären onsdag den 6 december.

Artikelbild

| LJUSSPEL. Vandringsteatern "Händelser på hertsön" innehåller flera spännande performance-stationer. "Det handlar om att bryta mot normerna", säger konstnären Yessiqa Lövbrand.

Helkvällen börjar med glögg och en konstnär från Galleri Lillasyster, som målar graffiti och även låter publiken testa. Därefter får alla följa med i vandringsteatern, med dans och performance av Luleåkonstnären Yessiqa Lövbrand i samarbete med ett 15-tal Hertsöbor.

– Det handlar om att bryta mot normerna. Vi har alltifrån åttaåringar till folk i 75-årsåldern. Så fint med åldersöverskridandet, hur alla respekterar varandra, säger Yessiqa Lövbrand, utbildad i London i traditionell dans och numera etablerad som performanceartist.

Tillsammans övervinner de rädslor kring att dansa och spela teater.

– Det kan vara läskigt att uttrycka sig med kroppen, vara i en grupp tillsammans och komma nära varandra. Därför jobbar vi också mycket med meditationer, säger Yessiqa.

Artikelbild

| DEMOKRATIAKTION. "Att göra något liknande i Luleås övriga bostadsområden vore fantastiskt, säger Yessiqa Lövbrand.

Kvartersslokalen på Järvstigen förvandlas senare till ett kreativt vardagsrum, där publik och skådespelare sitter tillsammans.

Håkan Rudehill har vävt ihop berättelser, sketcher och sånger kring olika ägodelar som alla i ensembeln tar med hemifrån.

Artikelbild

| BERÄTTAREN. "Hertsöborna kan så mycket, här finns massor av talanger", säger manusförfattaren Håkan Rudehill.

– Vi kallar dem "märkvärdigheter". Det kan vara ett par skor, en klocka, en mutterdragare, ett guldhalsband, eller en kanin..., säger Ulla Lyttkens.

Hon och Håkan Rudehill har jobbat med Hertsöteatern i många år nu.

Artikelbild

| UNGA STJÄRNOR. Amanda Tingvall, 20 år, är en av alla medverkande i "Händelser på Hertsön".

– Hertsöborna kan så mycket, här finns massor av talanger. Ibland blir det gåtfullt, skruvat. Sen är miljön så häftig. Till vardags ser vi grannarna gå omkring med sina hundar, eller på sina mopeder, och så kommer det här..., säger Håkan Rudehill.

Utöver performance och teater blir det även musik av, som den heter, Hertsö nyaste orkester, en kalejdoskopisk samling av udda instrument och klanger under ledning av konstnären Mats Wikström.

Artikelbild

| PRYLORKESTER. Hertsö nyaste orkester framför musik under ledning av konstnären Mats Wikström.

– Mats är fantastisk på att få människor att uttrycka sig med ljud, trots att de kanske aldrig har spelat musik tidigare, säger Yessiqa.

Många av de medverkande Hertsöborna är ursprungligen från Tornedalen och Finland, som passande nog firar 100 år som självständig stat samma dag som "Händelser på Hertsön" har premiär.

Artikelbild

| UNGA STJÄRNOR. Amanda Tingvall, 20 år, är en av alla medverkande i "Händelser på Hertsön".

– Vi ska självklart fira det med sång och annat också, säger Ulla Lyttkens lite hemlighetsfullt.

"Händelser på Hertsön" sponsras av Kulturrådet och får även ekonomiskt stöd av Lulebo och kommunen. Nu hoppas initiativtagarna att föreställningen inspirerar till fler liknande kulturhändelser, inte bara på Hertsön utan runtom i hela Luleå.

– Att göra något liknande i övriga bostadsområden vore fantastiskt, säger Yessiqa Lövbrand.

Vad är magin med just Hertsön?

– Människorna. De är unika, spännande. Jag älskar att jobba med olika typer av människor, alla med sina egenheter och upplevelser. Det bästa som finns.

De ser också "Händelser i centrum" som en ren demokratiaktion.

– Hertsön är Luleås mest magiska plats. Det finns ett universum i varje människa och att få uttrycka olika kulturformer, det är alla människors rättighet, säger Ulla Lyttkens.