Den gamla skolan i Inbyn är i dag en antikhandel

Frankie Dahlén fick idén att skapa en antikhandel i Inbyns gamla skola. Där hittar nu möbler, handfat, korgar och speglar nya ägare.

Frankie Dahlén som äger antikaffären visar här upp en gammal borr som ligger till försäljning tillsammans med lite andra snickeriverktyg.

Frankie Dahlén som äger antikaffären visar här upp en gammal borr som ligger till försäljning tillsammans med lite andra snickeriverktyg.

Foto: Joakim Nordlund

Inbyn2020-07-28 14:45

Du har kanske hajat till när du har passerat längs väg 356 och sett människor spela tennis på en plan strax intill vägen. Nu är det också liv och rörelse i byggnaden intill. Den charmiga, gamla skolan har blivit ett omtyckt utflyktsmål för de som letar efter gamla saker som krydda i hemmet. 
Den här dagen har Anders Alm och hustrun Cecilia Rosenlund kört från Gammelstad för att ta sig en titt i lokalerna. På den övre våningen hittar Anders Alm en så kallad rubank. Det är en gammaldags hyvel som fungerar lika fint som verktyg än i dag. 
- Jag tror att jag kommer att få fin användning för den här, säger han och ler samtidigt som han synar sitt fynd. 
Sedan berättar de att de har köpt en gammal timring i Ersnäs som fortfarande bara ligger på upplag. Nu ska de börja med grundarbetet för att på sikt skapa ett fritidsboende i Avan. 
- Där lär det här också komma väl till pass, säger Cecilia Rosenlund och håller upp ett klassiskt emaljerat gammalt handfat från Kockums. 
Tipset att åka till Inbyn fick de av en kompis som de träffade på matvaruaffären. 

– Hon sa att ”ni måste ju åka dit”. Och ta med släpet, säger Cecilia och skrattar. 

– Men jag handlar nästan aldrig någonting på sådana här ställen. Jag får nästan lite konsumtionsångest, inflikar maken. 

Frankie Dahléns fick idéen till att driva en antikaffär när han såg den gamla skolan som till största delen stod oanvänd. Nu hyr han lokalerna av byaföreningen som också har en loppis i ett av rummen. 

– Pappa har ju arbetat med gamla möbler så jag har väl det här i blodet. Har ju burit möbler med honom sedan jag var tonåring och ju äldre jag blev, desto mer intresserad blev jag av gamla grejer, säger han. 

Tack vare honom reser nu människor till Inbyn. Jonathan Salomonsson har åkt ändå från Gråträsk som ligger mellan Piteå och Arvidsjaur. Han fastnade för några gamla flugspön som han hittade i en hink intill ett av borden. 

- Det är ett häftigt ställe. Min mamma följde inte med hit men hon hade tyckt om att vara här. Vi får kanske åka hit en gång till, säger han. 

Sedan snurrar han på fiskespöt för att syna det en gång till.

– Jag tycker att de flesta som kommer hit blir imponerade och inspirerade. Det känns bra att få vara en del av det. Jag tycker också att det känns roligt att de här gamla sakerna hamnar hos andra ägare och på så sätt också får nytt liv, säger Frankie Dahlén. 

Den nedlagda skolan i Inbyn har i dag blivit ett omtyckt uflyktsmål för de som letar efter gamla saker.
Den nedlagda skolan i Inbyn har i dag blivit ett omtyckt uflyktsmål för de som letar efter gamla saker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!