När man kommer in i More medias nya lokaler i Piteå är en rad fjälltoppar det första man ser. Det är företagets illustratör Anton Stenvall som ritat en enorm fototapet som täcker ena kortsidan av det stora rum som utgör kontorslandskapet.

– En del är inspirerad av Hemavan, en annan av Aspen. Den blev lite som en fantasibild med små gubbar som representerar oss på platser vi varit på. Det finns små historier bakom allt, berättar Anton.

Idén om ett fjällmotiv på väggen kom från inredaren Maria Wiberg som hade fått tag på en gammal skidlift från Kåbdalis skidliftar och ville ha fjällen som kuliss.

Artikelbild

| Maria, Veronica och Fredrik är alla otroligt nöjda över resultatet. Här sitter de i kökshörnet som fått en kyl med glasdörr, fylld med läsk. Som på café, fast gratis.

Det var ungefär ett år sedan som Maria fick uppdraget att inreda More medias kontor i ett hus som höll på att byggas. Till sin hjälp och som ständigt bollplank har Maria haft Veronica Stenvall.

– Vi ville skapa en identitet på vår arbetsplats. Vi har åkt mycket skidor tillsammans så skilodge-känslan (fjällstuga på svenska, reds. anm.) var en tydlig målbild som vi ville åt. Våra kunder är inte här utan i London, New York och Los Angeles, så vi vill ha en Norrländsk identitet som skiljer oss från mängden, bland alla andra digitalbyråer, säger Fredrik Högberg som äger företaget.

Han har valt att satsa lite extra på inredningen för personalens skull, för att det här ska vara en attraktiv arbetsplats.

Maria och Veronica fick temat att utgå från och har sedan spunnit vidare på det..

Artikelbild

| En lokal snickare har byggt kabinliften som fungerar som ett mötesrum i miniatyr. Maria hade en tanke på att göra en vägg av gamla skidor, och även om den inte blev verklighen hann hon samla på sig en väldans massa skidor.

– Vi har haft många möten och kollat av om de nappat på våra idéer, och också lyckats övertala dem ibland. De ville gå på after ski-spåret hela vägen men jag ville inte riktigt köra temat rakt av, det ska ju funka med kontorsmöbler också. Vi har lirkat en del och lärt känna dem mer och mer längs vägen. Vi har kört på temat, men det lite skruvat, säger Maria.

Hennes grundtanke har med inredningen har varit att den ska kännas inbjudande.

Artikelbild

| Stolarna i det lilla konferensrummet, som används som tv-spelsrum, har Maria och Veronica gjort. De köpte ramarna och flätade trikåtyg till sits. "Det blev lite trasmattekänsla på dem", säger Veronica.

– Jag vill få bort lite av det där kontors-sterila. Köper man bara nytt och modernt blir det lätt för sterilt tycker jag.

Den 1 april flyttade Fredrik och hans medarbetare in i sina nya lokaler, bestående av ett stort, avlångt rum som huserar ett öppet kontorslandskap och gemenskapsytor, en hall, ett par konferensrum i linje längs ena långsidan och en kökshörna längst in. En öppen kontorsmiljö passar företaget bra då medarbetarna gärna jobbar tillsammans, men inredarna ville gärna skapa öar dit man kan gå iväg för att ha videokonferenser och små möten. Och spela tv-spel, visade det sig när hyresgästerna flyttat in.

Artikelbild

| Renhornskronan har Maria gjort själv på inrådan av Veronica. "Jag tänkte att det aldrig skulle gå men jag fick ihop den till slut".

En kabinlift byggd av en lokal snickare kan man gå in i för enskilda samtal, två och två.

En del av utmaningen var att skapa plats där alla 16 i företaget kan umgås tillsammans.

Artikelbild

| Stolarna i det lilla konferensrummet, som används som tv-spelsrum, har Maria och Veronica gjort. De köpte ramarna och flätade trikåtyg till sits. "Det blev lite trasmattekänsla på dem", säger Veronica.

– Ett riktigt bra häng är ju viktigt, säger Fredrik

– Vi ville ha en mysig miljö framför spisen där de kan sitta allihop. Vi fick ihop ganska många sittplatser men man kan få dra dit ett par stolar ibland, säger Veronica.

Artikelbild

| Fjällriporna såg Maria och Veronica i skyltfönstret på Carinas viltbutik en dag när de gick på stan i Piteå. De matchar renkronan och gungstolen som också är vita.

En cognacsfärgad chesterfieldsoffa med tillhörande fåtölj ropades hem på Bukowskis och kompletterades med en modernare soffa och en gungstol i vit plast, den senare stylad med ett par kuddar och en rävboa fyndad på loppis.

– Jag älskar ju – det är lite hemskt egentligen – den där räven. Jag är djurvän, men jag lovar, den var död för länge sedan. Det finns alltid motståndare, men samtidigt är jakt ett stort intresse för några av dem som jobbar här, säger Veronica.

Artikelbild

| Inredaren Maria Wiberg har haft hjälp av Veronica Stenberg i inredningen av More medias kontor. "Det är jobbigt att ta alla beslut själv. Det är ju ett konstnärligt arbete så man får ångest ibland", säger Maria.

Just cognacsfärgen från soffan går igen på många håll i miljön och återkommer bland annat i de gamla trästolarna i konferensrummet och ett loppisfyndat linneskåp.

– Vi hade tänkt det som förvaring men det är kiosk där idag, fullt med godis, säger Maria.

Artikelbild

| Inredaren Maria Wiberg har haft hjälp av Veronica Stenberg i inredningen av More medias kontor. "Det är jobbigt att ta alla beslut själv. Det är ju ett konstnärligt arbete så man får ångest ibland", säger Maria.

Fjällväggen ritar upp en större färgkarta med dova pasteller och kompletteras med den råa gråheten i det putsade betonggolvet.

– Vi ville inte ha något svart. Det finns någon enstaka detalj men vi har gjort allt för att slippa.

Artikelbild

| Maria Wiberg och Veronica Stenvall har inrett ett kontor inspiration från fjällen. "Det är jobbigt att ta alla beslut själv. Det är ju ett konstnärligt arbete så man får ångest ibland", säger Maria.

Den absolut största utmaningen var att hitta bra kontorsstolar, som både var ergonomiska och snygga – och inte svarta. Till slut hittade de rätt, en modell med svängda former i helt rätt gulbrun nyans.

– När vi beställde stolarna frågade de på kontorsvaruhuset om vi verkligen skulle ha den färgen, och ja, vi var säkra. Får man bara ihop färgerna så gör det inget att det är olika stil, säger Maria.

Artikelbild

| De gamla skidliftarna i bakgrunden har Maria hittat i Kåbdalis. Jag är jättenöjd, men det viktigaste är att de som ska jobba här också är nöjda, säger Maria.

Väggen bakom eldstaden är klädd i breda, grova plankor. Trärena.

– Fredrik fick tag på gamla plankor som skulle blivit trägolv hos någon bonde i Piteå. Det var uppsågat och hade legat länge och det fick vi köpa. Undrar om det inte är från en och samma tall till och med, säger Maria.

Artikelbild

| Det är viktigt med många sittplatser, alla 16 medarbetare ska kunna umgås tillsammans.

Att få in plankorna i lokalen var ett projekt i sig.

Nu är inredningsarbetet klart och More medias medarbetare håller på att bo in sig i lokalerna.

Artikelbild

| Textilier i varma pasteller mjukar upp den råa betongen.

– Vi trivs jättebra. Allt känns genomarbetat, Maria och Veronica har gjort det fullt ut och verkligen lyckats få ihop det, säger Fredrik.

Under den månad som företaget bott här har flera fester redan hållits.

Artikelbild

| En symbol många fjällvana känner igen.

– Om folk vill vara här på fest har man uppnått en miljö som man är stolt över och trivs bra i, säger Fredrik.