Håkan Juholt kom till Reykjavik, Island, i onsdags och i dag tisdag installeras han som ambassadör.

– Jag ser fram emot att få företräda Sverige som helhet, att visa på det vi som land har att erbjuda men också det som olika regioner har att erbjuda, säger Håkan Juholt.

Håkan Juholt har tidigare berättat om sin kärlek till Kalix.

– Jag har väldigt starka känslor för Norrbotten och inte minst Kalix, det kommer sig av många år med personliga kontakter med människor på orten. Jag lyfter gärna vad Kalix står för i olika sammanhang och där är matkulturen en viktigt del och det kommer jag att fortsätta med, säger Håkan Juholt som med i flyttlasset till Reykjavik haft tunnbröd, sylt och löjrom från Kalix.

– Min fina vän Agneta Lipkin (S-politiker, reds anm) har hjälpt mig kring det praktiska.

Håkan Juholt är smålänning och han säger att han ser stora likheter mellan människorna i och kring hans hemkommun Oskarshamn och människorna i Kalix.

Vilka likheter?

– Det finns ett ”jävlaranamma” hos människorna. De kämpar ofta med små resurser och ändå åstadkommer de mycket. Jag har många gånger mött uppfinningsrika och kreativa människor i Kalix och det är någonting väldigt småländskt över det, säger Håkan Juholt.

Det är lätt att få en bild av du tycker mycket och inte är rädd för att säga din åsikt. Hur hanterar du det nu?

– Jag är inte politiker längre, jag har lämnat partipolitiken bakom mig. Min uppgift är att föra fram Sveriges uppfattning, vad Sverige står för. Jag har inga problem med det. Jag fortsätter dock att vara människa och socialt är jag samma människa som tidigare. Jag älskar tunnbröd, löjrom och sylt från Kalix och det kommer att märkas vid residensets officiella middagar, säger Håkan Juholt.

Håkan Juholt var partiledare för Socialdemokraterna år 2011.

Han avgick i januari år 2012 efter bara tio månader på posten, efter den så kallade Juholt-affären.

Han behöll dock platsen i riksdagen till hösten år 2016, då han efter 22 år där lämnade den.

I januari i år stod det klart att Håkan Juholt utsetts till ambassadör på Island.