Önskar träffpunkt för arbetssökande

Jonas Karlsson tröttnade på att söka jobb på traditionella sätt. Nu önskar han en träffpunkt för arbetssökande.

Jonas Karlsson vill att uppförsbacken ska bli en nedförsbacke för alla som önskar ett arbete.

Jonas Karlsson vill att uppförsbacken ska bli en nedförsbacke för alla som önskar ett arbete.

Foto: Linda Danhall

Kalix kommun2019-10-30 09:31

Jonas Karlsson började söka jobb via sociala medier. 

– Jag gick min egen väg istället, jag började skriva på sociala medier och där fick jag respons. Hittills har det fungerat och jag har fått en hel del jobb, säger Jonas Karlsson.

Under sommaren fick han exempelvis jobb på en camping där han utförde vaktmästarsysslor.

– Det var jätteroligt, kanske kan jag få lite jobb där i vinter också med att skotta snö. Det var jätteroligt med arbetskamrater och det är viktigt att få jobba för att känna att man bidrar och är nyttig. Ett arbete är viktigt för självförtroendet, självkänslan och för att tjäna pengar. Ingen ska behöva sitta hemma istället för att jobba. 

Han säger att han får många hjärtliga hejarop och hjälp från allmänheten. Nu har han sökt jobb lite överallt, via sociala medier men också via jobbannonser i Kalix, där han vill bo men också i Luleå och Kiruna. 

–Jag kanske kan få ett städjobb här i Kalix, det hoppas jag verkligen på men jag vet ingenting säkert än. Det vore som en dröm som gick i uppfyllelse.

Han har läst om 4H-gården Ponderosas planer på att starta utbildning i skötsel av djur och lantgårdar samt företagande.

– Blir det verklighet hoppar jag på direkt.

Han önskar ett möte med politiker för att diskutera jobbsituationen för de som har svårt att hitta jobb och han skulle vilja skapa en mötesplats där arbetssökande kan träffas och stötta varandra.

– En plats för oss som inte når ut via arbetsförmedlingen. Ett forum där vi kan hjälpas åt att hitta jobb, säger Jonas Karlsson.

Katarina Burman (V), socialnämndens ordförande uppmuntrar idén med kreativa sätt att söka jobb på.

– Det är jättefint att höra om detta ovanliga sätt att skaffa jobb. Glädjande. Det kan verkligen inspirera andra att använda sociala medier mycket mer, säger Katarina Burman.

Hon välkomnar idén om en träffpunkt och bjuder in Jonas Karlsson till ett möte.

– Det är en riktigt bra idé som vi tar med oss. En träffpunkt för att utbyta idéer och ge varandra inspiration, kunskap och vägledning är bra. 

Katarina Burman konstaterar att det ofta behövs aktivt arbete för att hitta jobb. 

– Besöka företag, söka praktikplats, sommarjobb, korttidsanställningar. Ha ett snyggt cv. Skaffa goda referenser och verkligen visa sitt bästa jag när man får chansen. Var positiv, trevlig och ge inte upp, vägen är framåt och ingenting är omöjligt, säger Katarina Burman. 

Jonas Karlsson har hittat sitt sätt att hitta jobb på, men han önskar en träffpunkt för arbetssökande.  "Det vore bra att kunna stötta varandra", säger Jonas Karlsson.
Jonas Karlsson har hittat sitt sätt att hitta jobb på, men han önskar en träffpunkt för arbetssökande. "Det vore bra att kunna stötta varandra", säger Jonas Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!