Förhoppningen: Stolliften i rull pÄ jullovet

Stolliften pÄ Luossavaara Àr över ett Är försenad pÄ grund av leveransproblem. Men förseningen innebÀr ett tillskott till kommunkassan.

Stolliften dröjer men sÀsongen Àr i full gÄng. "SÄ hÀr mÄnga liftar och nedfarter har vi nog aldrig haft igÄng sÄ hÀr tidigt", sÀger Toni Franz. Arkivbild.

Stolliften dröjer men sÀsongen Àr i full gÄng. "SÄ hÀr mÄnga liftar och nedfarter har vi nog aldrig haft igÄng sÄ hÀr tidigt", sÀger Toni Franz. Arkivbild.

Foto: Maria Unga

Kiruna2019-11-18 18:18

Sittliften pĂ„ Luossavaara skulle ha stĂ„tt klar i slutet av oktober 2018 enligt plan. Men problem med leveransen av delar försenade liftbygget. Orderbolaget till tillverkaren av liften i Frankrike har varit nĂ€ra konkurs, men nu ska lĂ€get se bĂ€ttre ut. I somras var förhoppningen att liften skulle stĂ„ fĂ€rdig i slutet av oktober 2019. Och nu Ă€r datumet framflyttat Ă€nnu en gĂ„ng. 
– Det gĂ„r i sakta mak framĂ„t och den senaste tidsplanen Ă€r att den ska vara uppe och gĂ„ för besiktning 10 december, sĂ€ger Anders Burman, enhetschef fritidsanlĂ€ggningar. 

Förseningen innebĂ€r inte nĂ„gon merkostnad för kommunen. 
– Nej, tvĂ€rtom sĂ„ blir det ett vite till den som har leveransen, sĂ€ger Anders Burman. 
Vitet som tillfaller kommunen Ă€r ungefĂ€r 2 miljoner kronor. 
– Det Ă€r trist att man mĂ„ste lösa ut en sĂ„dan kan man tycka, men vad ska vi göra nĂ€r det Ă€r sent. 

Toni Franz som Ă€r driftchef och backchef pĂ„ Luossavaara meddelar att bygget stĂ„r av liften stĂ„r stilla den hĂ€r veckan.  
Det Ă€r bland annat stolar och rullstĂ€ll till drivstationen som fortfarande saknas. 
– Det ska bli jĂ€ttekul nĂ€r den blir klar, men i och med att vi har fĂ„tt sĂ„ olika besked under sĂ„ lĂ„ng tid sĂ„ tror jag pĂ„ det nĂ€r jag ser grejerna pĂ„ parkeringen och nĂ€r jag ser folk jobba hĂ€r. Men det vore fantastiskt kul om vi fick igĂ„ng den till jullovet, sĂ€ger Toni Franz. 
SĂ€songen i Luossabacken Ă€r redan i full igĂ„ng. 
– SĂ„ hĂ€r mĂ„nga liftar och nedfarter har vi nog aldrig haft igĂ„ng sĂ„ hĂ€r tidigt i november.  

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!