Åsa Allan tillträder som platschef i gruvan under hösten. Hon har varit kommunchef i Pajala i två år.

– Jag har trivts oerhört bra som kommunchef på Pajala kommun och fått inleda ett omfattande förändringsarbete som min efterträdare nu ska få fortsätta att driva. Jag ser fram emot att få fortsätta bidra till Pajalas framtid med min samlade erfarenhet genom att leda den kommande gruvverksamheten, säger Åsa Allan i pressmeddelandet.

Så här säger kommunalråden Jan Larsson (S) och Anna Kumpula Kostet (V):

– Det är naturligtvis tråkigt för oss att Åsa har valt att gå vidare till nya utmaningar. Samtidigt är vi stolta över att vi har duktiga ledare i vår kommun som är eftertraktade. Vi är säkra på att Åsa kommer att göra ett gott jobb som chef för den planerade återstarten av gruvan i Kaunisvaara.

Obligationsägarna har inte formellt godkänt att Abecede tar över konkursboet och ännu är det inte säkert att återuppstarten av gruvan kan bli verklighet. SVT berättade först om att Åsa Allan tar över som gruvchef, efter att en källa sagt att hon behövs redan nu, även om gruvstarten inte är helt klar.

– Någon måste hålla i det tills det är klart, säger SVT:s källa.

Läs mer: Uppgifter: Klart för gruvköp

Läs mer: Då blir gruvavtalet giltigt

Åsa Allan jobbade som geolog i Kaunisvaaragruvan innan Northland gick i konkurs. Nu blir det nystartade bolaget Kaunis iron hennes nya arbetsgivare.

Bolaget registrerades den 27 mars i år och godkändes tidigare i september för både moms och F-skatt. Bolaget är registrerat med branschkoden för järnmalmsutvinning. I styrelsen sitter tidigare S-ministern Anders Sundström som ordförande, med Abecedes ordförande Mats Leifland och tidigare LKAB-direktören Per-Erik Lindvall som ledamöter.

Åsa Allan har inte gått nå för en kommentar.