Det var vid lunchtid 1 mars som polis larmades till Coopbutiken i Vittangi. En man beväpnad med en kökskniv hade rånat butiken och fått med sig cirka 24 000 kronor. Eftersom mannen var bekant för butikspersonalen kunde han snabbt gripas i sin bostad. Redan vid gripandet erkände han brott. Inom kort blev han anhållen, senare häktad.

Läs mer: "Man greps efter väpnat rån"

Läs mer: "Så tänker Vittangibor om Coop-rånet"

Tre veckor efter rånet åtalades mannen. I polisens förundersökningsprotokoll framgick att han har en komplicerad sjukdomsbild. Han har uppgett för polis att han fantiserat om att döda människor och att han planerat rånet tillsammans med en inbillad vän.

Läs mer: "Skulle ta sin kniv och sticka ner så många som möjligt"

Under den första rättegångsdagen fick mannen frågor om tankarna på att döda människor.

– Det är absolut något jag vill göra, sa ha då.

Läs mer: "Åtalad för rån ville bli skjuten av polis"

Mannen fick genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Norrbottens media talade med åklagare Håkan Andersson efter att rättegången avslutats för drygt tre veckor sedan:

– Jag yrkade på rättspsykiatrisk tvångsvård med särskild utskrivningsprövning. Han hade omfattande vilja att skada sig själv och andra, sa han.

Läs mer: "Rättegången avslutad"

Gällivare tingsrätt gick inte oväntat på åklagarens linje: Mannen dömdes för rånet och istället för fängelse i 18 månader blev straffet rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Tingsrättens bedömning har sin grund, likt åklagarens yrkande, i det rättspsykiatriska utlåtandet.

Tingsrätten konstaterar att mannen har "begått gärningen under inflytande av en allvarlig psykisk störning" och "att han fortfarande lider av en allvarlig psykisk störning". Det är därför "påkallat att han är intagen på en sjukvårdsinrättning för psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång".

Enligt domen finns en risk att mannen återfaller i allvarlig brottslighet. Det motiverar den särskilda utskrivningsprövningen - som innebär att en domstol framöver får fatta beslut utskrivning.

Han ska också betala 12 000 kronor i skadestånd till den butiksmedarbetare som utsattes för rånet.