Det var i april som polisen slog till mot en villa i en by utanför Älvsbyn. En längre tids spaning hade lett till att det fanns misstankar om en knarkodling i huset. Resultatet av husrannsakan var att polisen beslagtog 8,4 kilo cannabis. Odlingen beskrevs av polisen som välskött. När knarkhärvan rullades upp dömdes två män från Luleå, 35 och 44 år gamla, till två år och tre månaders fängelse för grovt narkotikabrott.

– Jag har varit med om ett flertal tillslag mot knarkodlingar. Den här var väldigt proffsig, det är inte utan att man blev imponerad, vittnade en polis i tingsrätten.

Ytterligare två personer, en man och en kvinna, misstänktes för inblandning i härvan men polisen hittade dem aldrig. Paret har varit efterlysta och spårlöst borta fram till i fredags då de överlämnade sig till polisen i Malmö. Båda två är nu anhållna misstänkta för grovt narkotikabrott.

Artikelbild

| 32 kilo. Om alla plantor hade fått växa klart hade personerna utvunnit 32 kilo cannabis.

– De sitter i Malmö och där kommer det bli häktningsförhandlingar, säger Ola Lundström, förundersökningsledare vid polisen i PIteå.

Mannen, som är i 35-årsåldern, har varit anhållen i sin frånvaro. Kvinnan, som är i 25-årsåldern, lyckades aldrig polisen hämta in till förhör. Båda är hemmahörande i länet.

– De har inte påträffats tidigare som jag förstår det, säger Mikael Lundqvist, åklagare i målet.

Enligt polisen har paret förstått att de har varit efterlysta. Duon kan komma att häktas av Malmö tingsrätt imorgon och föras till Norrbotten. Men båda förnekar brott.

– De säger inte mycket. I vart fall förnekar de brott, säger Ola Lundström.