Facket: "Detta får inte hända igen"

Vårdförbundet i Norrbotten har i nuläget få uppgifter om vad som gjorde att en sjuksköterska skadades allvarligt i en MR-kamera.

På tisdagen inträffade en arbetsplatsolycka i MR-vagnen vid Sunderby sjukhus. En röntgensjuksköterska skadades allvarligt.

På tisdagen inträffade en arbetsplatsolycka i MR-vagnen vid Sunderby sjukhus. En röntgensjuksköterska skadades allvarligt.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå kommun2019-10-24 12:14

En röntgensjuksköterska skadades allvarligt i en MR-kamera på Sunderby sjukhus. Olyckan inträffade i den mobila MR-vagn som finns vid sjukhusets entré.

– Det är beklagligt att det överhuvudtaget kan hända. Nu har inte jag mer information än det jag hört via media, men jag tänker också hur har det kunnat hända, säger Maria Almqvist.

Hon pekar bland annat på att ensamarbete kan vara en sak som kan ha bidra till ökade risker i arbetet och säger att om det funnits flera sköterskor på i vagnen hade man kanske snabbare kunnat avvärja olyckan. Almqvist säger också att rutinerna nu måste ses över. 

– Det ska finnas tydliga föreskrifter och man ska vara väl medveten om vad som gäller och vad som kan hända. 

Vad är det som kan göra att något sådant kan ske?

– Finns det någon bakomliggande anledning till att personal gått in till patienten eller har man inte uppmärksammat att man har något magnetiskt på sig. Det måste vara att man på något sätt klivit hastigt in i rummet. Eller handlar det om hur mycket man har arbetat, man tänker på arbetstider. 

Hur ofta händer de incidenter kring röntgenkameror?
– I Norrbotten har det väl i princip aldrig hänt något så här allvarligt. 

Vad kan ni från facket göra nu?

– Vi måste i första hand höra vad som har hänt. Det är en skyddsombudsfråga. Vi måste ha mer information om hur läget ligger, men man måste ta reda på om rutiner har följts både från arbetsgivaren och från den anställde. Vi måste framför allt se till att detta inte kan hända igen.

Den mobila MR-vagnen kommer att vara avstängd i minst några dagar och polisen utreder arbetsplatsolyckan, uppger Region Norrbotten i ett pressmeddelande.

– Vi ringer just nu och avbokar alla patienter som skulle ha undersökts. Har man fått en inbjudan till MR-vagnen så blir det alltså ingen undersökning, säger Per Berglund, chef division Länssjukvård.

Övrig MR-verksamhet i både i Sunderbyn och övriga länet fortsätter som vanligt. Vagnen ägs av Aleris som är upphandlad entreprenör åt Region Norrbotten. Patienterna får nu nya tider och kan komma att hänvisas till andra MR-kameror i exempelvis Piteå.

I pressmeddelande uppger Per Berglund att MR-undersökningar är mycket säkra. 

– Ja, det är en mycket säker undersökningsmetod. Den här typen av olycka är väldigt allvarlig. Patienter kan känna sig helt trygga med att göra en MR-undersökning hos oss, säger Per Berglund.

"Man måste ta reda på om rutiner har följts både från arbetsgivaren och från den anställde", säger Maria Almqivst, röntgensjuksköterska och ledamot på Vårdförbundet.
"Man måste ta reda på om rutiner har följts både från arbetsgivaren och från den anställde", säger Maria Almqivst, röntgensjuksköterska och ledamot på Vårdförbundet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!