Fördjupad granskning av LekfalkaffÀren

LuleÄ kommuns revisorer har beslutat att genomföra en fördjupad granskning av hÀndelserna som föranledde att LuleÄs kommundirektör Mikael Lekfalk fick sparken.

Mikael Lekfalk fick sparken den 4 oktober sedan det framkommit att han brutit mot kommunens riktlinjer.

Mikael Lekfalk fick sparken den 4 oktober sedan det framkommit att han brutit mot kommunens riktlinjer.

Foto: Klas Hallvarez

LuleÄ kommun2019-11-21 18:03

KPMG har pÄ uppdrag av kommunrevisionen genomfört en förstudie. DÀr har företaget tittat nÀrmare pÄ tvÄ olika uppgifter som framkom nÀr det avslöjades att Mikael Lekfalk direktupphandlat ett mentorstöd till sig sjÀlv.

Avtalet skrevs under först i november 2018, fem mÄnader efter att det börjat gÀlla. Inte heller hade kommunstyrelsen fÄtt nÄgon information om avtalet.

I förstudien framkommer att vissa avsteg gÀllande riktlinjer för upphandling har förekommit. Eftersom LuleÄ kommun redan aviserat att det pÄgÄr en översyn av policy och riktlinjer avvaktar revisorerna med att fatta beslut om fördjupad granskning i det omrÄdet.

– Vi kommer att följa upp frĂ„gan inom ett Ă„r för att avgöra om vidtagna Ă„tgĂ€rder varit tillrĂ€ckliga, sĂ€ger Rolf Höglund (M), ordförande för LuleĂ„ kommuns revisorer.

NĂ€r det dĂ€remot kommer till efterlevnaden av kommunstyrelsens delegationsordning ser revisorerna betydligt allvarligare pĂ„ bristerna. 

Ärenden om direktupphandling ska anmĂ€las till kommunstyrelsens nĂ€stföljande sammantrĂ€de. Detta har dock inte skett under 1,5 Ă„rs tid, nĂ„got som Norrbottens Media rapporterat om tidigare.

– Revisionen ser allvarligt pĂ„ att detta kunnat hĂ€nda och dessutom fortgĂ„ under sĂ„ lĂ„ng tid utan att nĂ„gon noterat detta. Vi kommer med anledning av detta att fatta beslut om en fördjupad granskning i syfte att bedöma om kommunstyrelsens interna kontroll Ă€r tillrĂ€cklig, sĂ€ger Höglund.

Mikael Lekfalk fick sparken den 4 oktober.

Rolf Höglund, ordförande för LuleÄs kommunrevisorer.
Rolf Höglund, ordförande för LuleÄs kommunrevisorer.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!