Inbokat besök i Austin ställdes in

Luleå kommun och Luleå tekniska universitet ställde in ett bokat besök till Austin i november. En ny resa är planerad i mars men formerna för samarbetet hänger i luften efter Niklas Nordströms avgång.

Inställ resa i november men besöket till Austin och festivalen South By Soutwest i mars är fortfarande aktuellt. Luleå kommun ska utreda hur en samverkan mellan städerna ska se ut i framtiden.

Inställ resa i november men besöket till Austin och festivalen South By Soutwest i mars är fortfarande aktuellt. Luleå kommun ska utreda hur en samverkan mellan städerna ska se ut i framtiden.

Foto: Jack Plunkett

Luleå kommun2019-11-30 05:00

Beslut om resorna är fattade i den politiska styrgrupp för internationell samverkan som kommunen skapade i januari, på uppdrag av tidigare kommunalrådet Niklas Nordström (S). Det visar dokument som Norrbottens Media begärt ut från kommunen.

I mitten av november hade Luleådelegationen planerat besök i Austin och New York. Nordström, oppositionsrådet Anders Josefsson (M) samt Emma Aludden, administrativt stöd till kommunalråden, skulle representera kommunen.

Tanken var bland annat att träffa Austins borgmästare för att diskutera samverkansavtalet mellan städerna. Även ett besök på en försvarsanläggning var inplanerat tillsammans med svenska ambassaden.

– Det var flera anledningar till att resan ställdes in. Dels att Niklas Nordström avgått men också att en del av de besök som skulle göras avbokades från amerikansk sida, säger Emma Aludden.

Totalkostnaden för trions flygbiljetter var på cirka 50 000. Biljetterna har dock krediterats mot en avbokningskostnad på knappt 9 000 kronor. Någon kostnad för hotell blev det aldrig eftersom det skulle betalats i efterhand, uppger Aludden.

En delegation från LTU skulle också deltaga på resan men valde att avboka av samma anledning.

– Jag hade ett besök inplanerat i Washington och kunde styra om resan dit, säger Birgitta Bergvall Kåreborn, rektor vid LTU.

Ett nytt besök till Austin är planerat till 11–17 mars 2020, då festivalen South By Southwest hålls. Även då var det tänkt att Nordström, Josefsson och Aludden skulle representera kommunen. Nordström är avbokad och biljetten krediterad.

Josefsson och Aludden kvarstår. Biljettpriset är cirka 20 000 kronor styck. Vidare har tre inträdespass till festivalen betalats, en totalkostnad på cirka 25 000.

Tillkommer gör även hotellkostnad för sex övernattningar i enkelrum för Aludden och Josefsson. Aludden bedömer att kostnaden per rum är mellan 3 000 och 4 000 per natt vilket gör drygt 40 000 totalt.

Men kommunen har ännu inte bestämt att resan i mars blir av. Kommunalrådet Lenita Ericson (S) har tidigare uppgett att samarbetet ska ses över.

– Osäkert hur vi gör framöver. Vi har ett inplanerat möte i början av december i styrgruppen och då kommer vi tala om resan och samarbetet, säger Ericson.

I styrgruppens aktivitetsplan framgår även att ett besök på en kulturfestival i Seattle i augusti 2020 är inplanerad med hög prioritet. Där ska konstnärer och artister samt en delegation från Luleå kommun deltaga.

Bedömer du att samarbetet med USA är beroende av Niklas Nordströms personliga engagemang och kontakter, eller kan det löpa vidare utan honom?

– Det är väl inget snack om att han "boostat" samarbetet. Men vi ser att det varit framgångsrikt och det finns helt klart anledning att fortsätta i någon form, säger Ericson.

– Jag är övertygad om att det går att driva vidare, om vi vill. Hos både näringslivet och universitetet vet jag att viljan finns, säger Anders Josefsson.

Birgitta Bergvall Kåreborn hoppas på en fortsättning.

– För oss har det varit positivt. Det blir ett annat sätt att samarbeta när regionen går samman. Med en gemensam plattform är det lättare att få till samarbete, säger hon.

Nina Berggård (V) ställer sig tveksam.

– Det är Nordströms egna intressen och personkopplingar som låg till grund för att inleda samarbetet. Vem ska driva det nu? Och varför? säger hon.

Tidigare kommunalrådet Niklas Nordström har drivit Austinsamarbetet, bland annat med hjälp av sina personkopplingar. Nu är Nordström ute ur bilden.
Tidigare kommunalrådet Niklas Nordström har drivit Austinsamarbetet, bland annat med hjälp av sina personkopplingar. Nu är Nordström ute ur bilden.
Samarbetet med Austin

Den 11 augusti 2014 togs beslutet i kommunstyrelsen att Luleå och Austin skulle inleda ett samarbete.

Tanken var att väcka idéer och överföra kunskap till företag, organisationer, universitet och liknande aktörer, för att skapa utveckling och tillväxt. Förutom kommunen och LTU är exempelvis Handelskammaren, BD Pop  och IUC Norrbotten inblandade i samarbetet.

En granskning som Norrbottens Media gjorde 2018 visade att notan för samarbetet då var cirka 5,5–6 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!