JO kräver yttrande efter arbetsskada

Region Norrbotten gjorde varken anmälan till Försäkringskassan eller Arbetsmiljöverket när en anställd skadade ryggen.

JO vill ha svar från regionstyrelsen. Ärendet handlar om hur Region Norrbotten agerat efter att en anställd skadat sig på Sunderby sjukhus.

JO vill ha svar från regionstyrelsen. Ärendet handlar om hur Region Norrbotten agerat efter att en anställd skadat sig på Sunderby sjukhus.

Foto: Jenny Stjernström

Luleå kommun2019-09-23 11:59

Nu kräver Justitieombudsmannen (JO) att regionstyrelsen ska yttra sig om händelsen, som inträffade på en vårdavdelning vid Sunderby sjukhus en natt i mitten av maj 2019.

Den anställda, en kvinna i 55-årsåldern, skulle bistå en kollega när en överviktig, dement och utåtagerande patient skulle rengöras. I samband med detta skulle patienten flyttas. Av anmälan framgår att arbetsgivaren dagtid tagit ut extra resurs eftersom patienten var mycket krävande.

Den här natten var dock ingen extraresurs inkallad.

Den anställda uppger att patienten i samband med ett lyft kämpade emot hårt och att hon hamnade i en situation där hon skadade ryggen. Smärtan var så stark att hon inte ens kunde gå. Efter ett besök på akuten sjukskrevs hon med misstänkt ischias.

Men besvären kvarstod. Kvinnan kunde knappt sova på grund av smärta och en vecka senare vid en MR-röntgen visade det sig att hon drabbats av diskbråck.

I sin JO-anmälan skriver kvinnan att Region Norrbotten inte tagit kontakt med henne för att kontrollera hur hon mår, att bemanningen de närmaste nätterna inte heller var förstärkt och att myndigheten varken anmält händelsen till Arbetsmiljöverket eller Försäkringskassan.

Enhetschefen berättar i ett svar till JO att händelsen diskuterats men eftersom samtliga chefer gick på semester gjordes ingen anmälan till Försäkringskassan. Efter samråd med HR-avdelningen togs beslutet att inte anmäla till Arbetsmiljöverket. Skadan ansågs inte allvarlig.

Karta: Sunderby sjukhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!