Klart: Nej till friskola i Luleå

Friskolan Realgymnasiet ville starta naturbruksprogram i Luleå – men deras ansökan avslås. Skolinspektionen hänvisar till alltför svagt intresse bland ungdomarna.

Realgymnasiet, som drivs av Lärande i Sverige AB, ville starta ett naturbruksprogram på gymnasienivå med inriktningarna djur samt skog, med plats för 45 elever.

Realgymnasiet, som drivs av Lärande i Sverige AB, ville starta ett naturbruksprogram på gymnasienivå med inriktningarna djur samt skog, med plats för 45 elever.

Foto: Arkiv

Luleå kommun2019-09-24 18:16

Realgymnasiet, som drivs av Lärande i Sverige AB, ansökte i januari om att få starta ett naturbruksprogram på gymnasienivå med inriktningarna djur samt skog, med plats för 45 elever.

M, C och L i barn- och utbildningsnämnden ställde sig positiva men S och övriga partier i nämnden gick på förvaltningens förslag – att avslå ansökan.

Barn- och utbildningsförvaltningen anser att nyetableringar av friskolor medför negativa konsekvenser både ekonomiskt, organisatoriskt och pedagogiskt, inte bara för Luleå kommun utan även för skolorna i hela Fyrkanten eftersom det finns en samverkan om gymnasieskolan mellan kommunerna.

Nu har även Skolinspektionen, som har det övergripande inflytandet gällande friskoleetableringar i kommunerna, tagit beslut i frågan och de anser inte att Lärande i Sverige AB ska få starta det fristående gymnasieprogrammet i Luleå.

Skolinspektionen motiverar beslutet med att den undersökning som genomfördes tidigare i år visade att det saknas ett tillräckligt intresse bland Luleås ungdomar att söka utbildningen, vilket skulle innebära ett alltför skralt elevunderlag. 

Skolinspektionen gör således också bedömningen att Lärande i Sverige saknar ekonomiska förutsättningar för utbildningen. 

Även Thoren Business school och Nya läroverket har ansökt om att få starta fristående gymnasieskolor i Luleå från och med höstterminen 2020. 

I de ärendena har inte Skolinspektionen fattat beslut ännu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!