Piteenergi satsar på smarta elnät med Exeri

PiteEnergi satsar på att reducera elavbrott och minska avvikelser i sitt elnät och investerar nu i Luleåföretaget Exeris teknik.

Foto: Pressbild: Exeri

Luleå kommun2019-09-30 08:18

Första etappen för samarbetet blir ett pilotprojekt för test och utvärdering på en sex mil lång luftburen kraftledning i Piteå kommun.

– Systemet lägger till intelligens i vårt elnät och kommer att minska oönskade strömavbrott för våra kunder. Vi räknar också med att kunna minska våra underhållskostnader, säger Jörgen Andersson Strand, chef för elnät på PiteEnergi.

Tekniken använder sig av artificiell intelligens och internet of things för att förbättra övervakning, underlätta förbyggande underhåll och positionera fel när de inträffar. Det innebär att elnätkunder ska kunna få tillbaka strömmen snabbare vid ett elavbrott. 

– Det känns enormt roligt och visar att vårt län är ledande på teknikutveckling inom energisektorn, säger Magnus Karlsson, vd på Exeri.

Bolaget fick tidigare in ungefär tio miljoner kronor i nytt kapital från det kommunägda elbolaget Skellefteå Kraft mot 15 procent av aktierna – vilket betyder att bolaget ungefär värderas till 65 miljoner kronor i dagsläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!