Så skärps kraven på områdesgrupperna

Verksamheten styrs helt mot barn och unga, en socioekonomisk fördelning av bidragen införs och ersättningen för administrativt arbete sänks.

Prova på-fotboll på samverkansdagen mellan IFK Råneå och skolan. Bilden är från 2016. Nu planerar kommunen att ändra på förutsättningarna för områdesgrupperna.

Prova på-fotboll på samverkansdagen mellan IFK Råneå och skolan. Bilden är från 2016. Nu planerar kommunen att ändra på förutsättningarna för områdesgrupperna.

Foto: Peter Henriksson

Luleå kommun2019-11-26 18:05

Det är huvuddragen i det nya förslag som kultur- och fritidsförvaltningen utrett och nu tagit fram för områdesgruppernas verksamhet.

– Det som vi bland annat ändrat från tidigare riktlinjer är att man inte längre behöver göra en verksamhetsplanering för kommande år utan bidragen blir sökbara under hela året, säger Roger Stenberg, avdelningschef vid förvaltningen.

Områdesgrupperna är ett nätverk mellan föreningar och organisationer, som skapar aktiviteter med hjälp av anslag som söks från kommunen. Luleå har nio områdesgrupper, varav fem är igång. Det skiljer mycket mellan hur aktiva grupperna är. 

Kommunen anser att alltför många arrangemang inte riktar sig mot målgruppen, och inför nu ett skall-krav i ansökningarna att de ska vara riktade mot barn och unga.

Vidare inför man en socioekonomisk fördelning av bidrag, vilket innebär att fem områden prioriterats högre: Hertsön, Notviken, Råneå, Örnäset och Björkskatan/Porsön.

Ett samverkanskrav införs också. Minst två aktörer måste ligga bakom en aktivitet. Maxbeloppet blir 15 000 kronor.

Kommunen sänker ersättningen till den förening som tagit på sig samordningsansvaret till 15 000. I dag ligger ersättningen på 35 000–50 000 med krav på tio möten per år. Håller man färre möten minskar ersättningen med en tiondel per uteblivet möte.

Budgeten är totalt 680 000 kronor. Kommunen anser att för mycket pengar går till administration. 

– Vi ser att hälften går åt till samordning. Så är det inte tänkt, säger Stenberg.

I Råneå är närmare 30 aktörer delaktiga i områdesgruppen. Lusseliret och Rånejoggen är exempel på aktiviteter som genomförs. IFK Råneå har samordningsansvaret.

– Jag tror det blir svårt att hitta föreningar som vill ta på sig ansvaret för 15 000. Det är inte bara möten, utan en hel del jobb däremellan också. Områdesgrupperna finns dessutom beslutade i utvecklingsplanen. Det är småpengar för kommunen. Jag blir besviken över att det ska sparas ännu mer på barnen, säger ordföranden Owe Höglund.

Han har inte sett det färdiga förslaget ännu men befarar att det kan påverka Råneå samhälle negativt.

– Vi jobbar bland annat en del mot polisen och skolan, med förebyggande arbete kring riskkvällar och liknande. Nu riskerar ännu mer ideellt arbete att läggas på föreningarna. Det är inte hållbart.

Beslut i nämnden planeras till januari. Innan dess ska förvaltningen träffa områdesgrupperna.

Owe Höglund, ordförande i IFK Råneå, gillar inte att anslaget för samordningsansvaret skärs ned i förslaget.
Owe Höglund, ordförande i IFK Råneå, gillar inte att anslaget för samordningsansvaret skärs ned i förslaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!