I torsdags kom beskedet att Sven-Erik Österberg hoppar av uppdraget i Norrbotten för att i stället bli landshövding i Stockholm.

Läs mer: Sven-Erik Österberg: "Stor respekt för Norrbotten"

Nu går spekulationerna vilda om vem som ska ta över efter Österberg – och ett av de tyngre namn som nämns är Anders Sundström.

Den socialdemokratiske veteranen från Hudiksvall – som länge var kommunalråd i Piteå innan han fick flera ministeruppdrag i regeringen 1994-1998 – har på senare år blivit ett av landets styrelseproffs och sitter för närvarande som styrelseordfröande för Kooperativa föreningen.

Men Anders Sundström uppger för Norrbottens Media att regeringen inte har kontaktat honom i ärendet.

– Ingen har ställt frågan till mig, så jag har inte funderat över det. Det kan säkert finnas de som ligger bättre till. Regeringen måste lägga ett pussel nu.

Men om du skulle få frågan från regeringen?

– En hypotetisk fråga som jag får ta ställning till då. Jag kan inte tacka nej till en fråga som jag inte har fått, då framstår jag bara som kaxig.

Anders Sundström har inte tidigare genom åren varit aktuell som ny landshövding i Norrbotten.

– Däremot har jag fått en fråga om att bli landshövding i ett annat län, för länge sedan. Då tackade jag nej.

Hur ser du annars på landshövdingens roll i Norrbotten?

– Det finns två län där landshövdingen har extra stor betydelse – Stockholm och Norrbotten. I Stockholm sker en enorm tillväxt, vilket innebär intressekonflikter. I Norrbotten är de tunga industrierna fortfarande extremt viktiga och då uppstår samma typ av konflikter, inte minst gentemot miljön.

Att Region Norrbotten, från 1 januari 2017, har övertagit tillväxtfrågorna från länsstyrelsen innebär inte, enligt Sundström, att landshövdingens roll för näringslivet och basindustrierna blir mindre.

– Tvärtom ett ännu större intresse för landshövdingen och länsstyrelsen att fokusera på att statens politik verkställs, likaså på att det statliga ägarengagemanget säkerställs och infrastruktursatsningarna sker. Norrbotten är extra beroende av det för sin utveckling.

Han har hunnit fylla 65 år men Anders Sundström ser inte åldern som ett hinder för sin fortsatta yrkesverksamma karriär.

– Jag har aldrig jobbat fysiskt, så jag har inte ont någonstans. Jag tänker fortsätta ett bra tag till. Jag är fortfarande djupt engagerad i flera stora projekt i Norrbotten, som gruvan i Pajala och Norrbotniabanan, säger Anders Sundström som i övrigt inte vill kommentera nystarten av gruvprojektet i Kaunisvaara för närvarande.

– Men allting rullar åt rätt håll, säger S-veteranen och en av de heta kandidaterna till posten som ny landshövding i Norrbotten.