Bjuder in till en vandring i Luleås historia

Nu tar Luleå guideförening steget ut i cyberspace. På måndag sker den första av totalt elva föreläsningar om Luleås 400-åriga historia.

Camilla Vikström är ordförande i Luleå guideförening. Bilden är hämtad från en tidigare stadsvandring.

Camilla Vikström är ordförande i Luleå guideförening. Bilden är hämtad från en tidigare stadsvandring.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2021-02-28 09:00

Först ur blir historikern Curt Persson från Luleå tekniska universitet som kommer att berätta om Luleås drivande roll i Norrbottens historia.

Föreläsningen är en del i en ambitiös satsning med anledning av Luleå 400 år-jubileum och går att ta del av via webbplatsen Youtube.

– Från början hade jag och Erica Duvensjö planer på tre föreläsningar, men projektet har bara fortsatt att växa i omfång. Nu blir det totalt 13 webbinarier, men alla är inte öppna för allmänheten. Två arrangemang riktar sig bara till guider och historisk personal, berättar Rolf Olsson från Luleå guideförening.

Luleå guideförening bildades 2008 och har i dag 25 medlemmar. Föreningen planerar även för att arrangera guidade turer i stadsmiljö framåt sommaren, men datum och antal stadsvandringar kommer att avgöras delvis beroende av pandemins fortsatta utveckling.

I planerna finns också en historisk skärgårdstur med matinslag på m/s Laponia. Preliminärt kommer ankaret att kastas den sjunde juli under förutsättning att mindre folksamlingar är tillåtna vid den tidpunkten.

– Det blir spännande att se hur stort intresset bland allmänheten är att få ta del av den här typen av folkbildning, förklarar Rolf Olsson.

Föreläsningen kommer att visas via webbplattformen Youtube. Länkar till arrangemanget kommer att finnas på annonsplats på Norrbottens-Kurirens hemsida. Det går också att hitta tv-inspelningen via sökordet Luleå guideförening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!