Nyårsfirandet en 400-årshyllning till Luleå

Årets fyrverkeri avslutar Luleås 400-årsjubileum och blir pampigare än vanligt. Det lokala företaget Nlite sköter som vanligt för uppskjutningen av raketerna. "Det är roligt att vi som lokalt företag kan jobba tillsammans med kommunen", säger ägaren Eric Lundvall.

"Det kommer absolut att bli mycket sevärt", säger Örjan Esensjö om årets nyårsfyverkerier. (Bild från TT)

"Det kommer absolut att bli mycket sevärt", säger Örjan Esensjö om årets nyårsfyverkerier. (Bild från TT)

Foto: Sandra Nordin

Luleå2021-12-03 07:00

Förra året sköts nyårsraketerna upp från Svartöberget, utan närvarande publik, men i år kommer firandet att äga rum i Södra hamn och publik är välkommen. Luleå kommun köper in evenemanget från fullservicebyrån Vinter och Nlite sköter uppskjutningen.

– Det är roligt att vi kan ha någonting att samlas kring. Pandemin är inte över, men att ha det som är utomhus är ett bra sätt att göra någonting för Luleåborna och kunna hålla avstånd. Det kan man roa sig med utan att vara nära, säger Eric Lundvall, ägaren av Nlite.

Företaget specialiserar sig på specialeffekter och fyverkerier i samband med olika evenemang, allt ifrån nyråsfiranden till företagsjubileum. Företaget är också involverade i filminspelningar och reklam.

Eric Lundvall uppskattar lokala samarbeten.

– Det är roligt att vi som lokalt företag kan jobba tillsammans med kommunen. Lokala samarbeten gynnar det lokala näringslivet.

Vad är planen för årets nyårsfyverkeri?

– Eftersom det är 400 års-jubileum så tänkte vi göra någonting speciellt. Det kommer inte låta mer än vanligt eller vara så mycket längre, men det kommer vara maffigare. Nu när Luleå firar 400 år så vill vi lyfta det till nästa nivå. Det blir en liten speciell 400-årshyllning tills staden.

Förutom fyverkerierna kommer årets firande också innehålla ”Barnens nyår” på Södra hamnplan. Här möts barnen av eldstäder och marschaller. På programmet står en mindre eldshow med gycklargruppen Phire, Storsjung med Agent Lotta & Enok Slug (Lotta Karlsson och Bo Selinder) samt ett barnanpassat fyrverkeri av typen eldkaskader.

– Det är viktigt att vi inte glömmer bort barnen och barnfamiljerna denna högtid. De lite yngre barnen är för trötta för att gå på kvällens fyrverkeri vid midnatt. Här ger vi dem en chans till en rolig, spännande och högtidlig upplevelse som för oss alla tillsammans in i det nya året, säger Örjan Esensjö, projektledare på Luleå kommun.

Luleåborna uppmanas att stanna hemma från arrangemanget vid minsta symtom och tvätta händerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!