Bakterier spelar en viktig roll genom att bryta ned och återvinna organiskt material i havsvattnet. Forskare knutna till forskningsprogrammet Ecochange vid Umeå universitet har undersökt bakterieproduktionen och effektiviteten i näringskedjan genom att göra mätningar i Råneälvens mynning.
– Tidigt på våren ökar mängden organiskt material i kustzonen, och bakterierna som lever på detta material frodas, säger Daniela Figueroa, forskare vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet.
I Råneälvens mynningsområde kommer det mesta av det lösta kolet i vattnet från land, och bakterieproduktionen är tre gånger högre än produktionen av växtplankton. Bakterierna dominerar som bas för näringskedjan, vilket gör den mindre effektiv än om den vore baserad på växtplankton.
Det beror på att bakterierna är så små att endast mycket små organismer kan äta dem. Men varje steg uppåt i näringskedjan innebär energiförluster.
Klimatförändringarna förväntas innebära mer nederbörd och mer vatten i älvarna. Det leder i sin tur till att mängden organiskt kol från älvarna kommer att öka. Detta kommer att gynna bakterieproduktionen, samtidigt som växtplanktonproduktionen kommer att missgynnas av konkurrens om näring med bakterierna och av försämrade ljusförhållanden i vattnet. Mer bakterier och mindre fisk i framtiden.