Robert Svartholm är ordförande i distriktsläkarföreningen i Norrbotten och tidigare informationsläkare i Läkemedelskommittén. Han har många yrkesverksamma år inom primärvården och lång erfarenhet av sjukvård av äldre.

– Diabetes är en sjukdom som i princip bara blir sämre och sämre. Därför behöver man ha koll på blodsockret löpande och justera medicineringen efter det,, säger han.

Blodsockervärdet kan bli förhöjt om det finns en infektion i kroppen. En förkylning eller dålig blodcirkulation i något av organen hos en äldre människa kan ge stigande socker.

Artikelbild

Svar. Områdescheferna har redovisat en rad åtgärder till Inspektionen för vård och omsorg och menar att Midskogen är ett tryggt och säkert boende.

– Därför är det viktigt att ta regelbundna prover och dokumentera dem.

LÄS MER: 82-åriga Berit dog efter missen i vården

LÄS MER: "Vårdskadan borde ha kunnat undvikas"

Berit Ekerlin drabbades av ett trycksår och den infektionen kan också ha fått sockret att stiga. Samtidigt kan högt blodsocker göra att en infektion lättare får fäste, förklarar Robert Svartholm.

– Det är svårt att säga vad som är hönan eller ägget där. Därför är det nödvändigt att hålla koll på bägge.

Enligt Robert Svartholm kan diabetes förvärras på relativt kort tid, men ett blodsockervärde stiger inte från normal nivå till omätbar nivå på en dag.

– Rent tekniskt skulle det kunna vara så i det här fallet att man har missat eller slutat med medicineringen. En försämring kan ske snabbt hos äldre personer, det är sommar, det kanske är hög personalomsättning. I det här fallet saknas dokumentation, då kan vi inte veta om blodsockerproverna ens är tagna. Plötslig var sockret jättehögt och såret jättestort. Då var det för sent för att göra något. Tre veckor är en evighet i sådana här sammanhang.