– Jag hade helst velat ha ett möte inom de närmaste dagarna, imorgon eller på måndag. Det här har ju varit känt sen tidigare som ett rykte. Att det pågick en polisutredning som har lagts ner. Sen fick man veta att en ny utredning, visserligen sent, har startats som offentliggjordes igår och det väcker ju massa frågor, säger Jonas Brännberg.

Det var i november 2014 som Luleå kommun fick information från en av sina leverantörer att företagets anställda uppgett att ett tiotal personer hos Luleå kommun tagit emot bland annat hemelektronik och vitvaror till ett värde av 463 000 kronor från företaget. Det ska ha skett under åren 2012-2014.

Förmånerna ska, enligt uppgift från leverantören, ha finansierats genom att företaget gjorde ett påslag om 20-25 procent på fakturor till kommunen.

Artikelbild

– Sådant här ska ju absolut inte få ske. Det måste till åtgärder så att det här inte faller igenom kommunens organisation och då måste vi få information om läget, säger Jonas Brännberg.

– Det är så länge tills vi ses i kommunstyrelsen eller kommunstyrelsens arbetsutskott därför tycker vi att det är läge nu att kalla till ett extra möte så att vi får chansen att ställa frågor.

Jonas Brännberg tycker att det borde finnas en tydlig visselblåsefunktion som visar att kommunen vill att sådana händelser anmäls. Han menar att man idag inte har den möjligheten då allt diarieförs och blir senare offentligt.

– Man borde sätta upp en infrastruktur för att människor ska kunna komma med felaktigheter utan att få sin identitet röjt, säger han och fortsätter:

– Kommunen har ju haft den här frågan på tapeten men vi har inte fått någon information kring hur långt man har kommit i den frågan. Det är också en av frågorna som man vill ställa, säger han.

Norrbottensmedia har försökt få tag på kommunalråden Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström för en kommentar utan att lyckas.