– Att vetenskap och fakta är tillgängligt för alla att ta del av är jätteviktigt i ett demokratiskt samhälle, det är något vi stöttar, säger Angelica Edin, projektledare för manifestationen ”Marsch of science”.

Sedan starten av amerikanska presidentvalet har begreppen alternativa fakta och ”fake news” cirkulerat i varenda socialamedier plattform runt om i världen. Frågor som vilka ska man lita på? och vilka nyheter ska man tro på? har varit snacket på allas läppar.

För att motverka bristen på källkritik och tillgänglig fakta kommer nu forskare på Luleå Tekniska Universitet och på över 500 andra platser i världen att hålla i en manifestation som handlar om att motverka faktaresistens, alternativa fakta och falska nyheter.

Artikelbild

– Manifestationen är den första av det här slaget och vi hoppas kunna förmedla allmänheten att Luleå Tekniska Universitet och Luleå står upp för alla människors rätt till tillförlitlig evidensbaserad kunskap och att alla ska få möjligheten att kunna granska, vara källkritiskt och ta ställning till olika påståenden som slängs runt över allt, säger Angelica Edin och tillägger:

– Man ska inte behöva ha en speciell nyckel eller status för att kunna komma åt informationen man behöver.

Manifestationen kommer hållas på gula paviljongen i centrala Luleå. Där kommer tre olika professorer från Luleå Tekniska Universitet att prata om tre olika ämnen men som alla berör källkritik och som är relevanta för allas rätt att ta del av pålitlig fakta.