Anders Pantzare flyttade till lägenheten han i dag bor i för sex år sedan. Då fanns det inte något fiber indraget i fastigheten, men allt eftersom började det grävas i området och fler hus i grannskapet fick tillgång till internet och fler tv-kanaler fick han också upp hoppet. Men Anders och hans grannar väntar fortfarande.

– Jag har skaffat en bankdosa men jag kan inte betala räkningarna hemma, säger han.

Roger Enbom är förhandlare på Hyresgästföreningen och menar att de allra flesta hyresvärdar i Luleå erbjuder internet och har kostnaden för det inbakat i hyran.

Artikelbild

| Hoppas på fiber. Anders Pantzare får ta sig in till stan om han vill betala räkningarna över internet.

– Följer man med i tiden så är det ju… Alla behöver ju internet i stort sett. De flesta av våra medlemmar vill ha det i sitt kontrakt och gärna inbakat i hyran, säger han och fortsätter:

– Man kan nästan säga att internet är som en nödvändighet i dag.

Om hyresgästerna önskar kan Hyresgästföreningen ta upp tillgången till internet och fler tv-kanaler i en förhandling, men införandet av internet i kontraktet innebär ofta en hyreshöjning.

– Då måste den enskilde hyresgästen godkänna att man får en hyreshöjning också.

Anders Pantzare berättar att han tillsammans med grannar försökt få hyresvärden att dra in fiber, men att inget händer.

Att hyran skulle höjas något i och med det har han ingenting emot.

– Hade vi fått fiber och hyran kanske ökat med 300 kronor i månaden, så absolut, säger han och menar att det medför en ökad standard i lägenheten.

Att inte ha tillgång till internet på ett välfungerande sätt eller fler tv-kanaler än basutbudet, fungerar bra under sommaren. Det är däremot inte lika roligt under hösten och vintern.

– Det är en form av utanförskap, säger Anders Pantzare och fortsätter:

– Min andra hälft bor en bit bort och hon har ju alla kanaler. Ibland får vi planera in var vi ska ses beroende på om det är något vi verkligen vill se på tv.

Anders sätter sig i soffan och bläddrar igenom sina kanaler. Ibland blir rutan svart och bara en text med information om vilken kanal han är inne på visas.

– Titta hur många kanaler det hade gått att se om vi hade haft fiber, säger han uppgivet och fortsätter bläddra.

Han har fortfarande en förhoppning om att det ska gå att få internet och fler tv-kanaler i bostaden, men tiden går och ett annat alternativ har också slagit honom.

– Ska jag behöva söka en ny bostad bara för att det här inte fungerar?

Norrbottens Media har varit i kontakt med hyresvärden som avböjer att kommentera ärendet.