Det var på väggen mot Skomakargatan som en medborgare upptäckt att väggplattorna hade spruckit och sedan tagit kontakt med Luleå kommun. Det hände för tre år sedan, knappt ett år efter att arenan hade invigts efter en omfattande renovering. Att det tagit så lång tid innan man nu byter väggplattorna förklarar Peo Patomella, Nåiden Bygg AB, så här.

– Det är en reklamation till leverantören. Vi har också rett ut vem som ska bära kostnaden. Det är därför det tagit så lång tid.

Entreprenören Nåiden hanterar det hela som ett garantiärende vilket gör att det inte drabbar Luleå kommun som var byggherre.

Artikelbild

| Baksidan. Knappt ett år efter invigningen upptäcktes att väggplattorna på Luleå energi arena måste bytas ut. Det är inte framsidan på byggnaden utan den sida som vätter mot Skomakargatan.

På väggen är de cementbaserade väggplattorna fästade med skruvar och det är i hörnen som materialet har spruckit.

– Det är både ett utförandefel och ett materialfel. Vi har använt en skruv som vi satt i förborrade hål i hörnen och det fungerar uppenbarligen inte. Vi har fortfarande en diskussion med vår leverantör, säger Peo Patomella.

På en ställning vid väggen arbetar Börje Wallin och Peter Persson.

– Vi kapar av plattorna i båda ändar och borrar nya hål innan vi sätter upp dem igen. När de plattorna inte räcker sätter vi dit nya, säger Börje Wallin.

Artikelbild

| Oklart. Varför skivorna spruckit är fortfarande inte klarlagt.

Bakom de cementbaserade skivorna finns ett regelsystem och en vindskiva som i sig själv ska tåla väta.

Vem som ska bära kostnaden för bytena av väggplattorna vill inte Peo Patemella berätta.

– Det vill varken vi eller leverantören tala om. Det är en hemlighet, säger Peo Patomella, Nåiden Bygg AB.