Häktningsförhandlingen blev långvarig, men efter en och en halv timme hade rätten bestämt sig: 44-åringen ska släppas.

44-åringens försvarare Marko Tuhkanen såg beslutet som en stor seger.

– Det är oerhört glädjande att tingsrätten inte ens fann utrymme för en utredningshäktning, allts att det inte ens fanns skälig misstanke. Det här tar luften totalt ur polisens utredning mot min klient. Jag inväntar ett nedläggningsbesked senast nästa vecka, helst i dag.

Tuhkanen sågar bevisningen totalt.

– Det var fruktansvärt tunn. I min värld är det strunt! Jag har faktiskt haft ångest i två dagar för att jag inte förstått hur åklagaren har tänkt. Det här visar att jag haft rätt.

Tuhkanen anser vidare att Kaj Linnas sak förbättrats avsevärt.

– Han är i en mycket bättre position. Som jag ser det har åklagaren minimal chans att vinna framgång i en ny rättegång. Kaj Linna kommer gå fri.

Kammaråklagare Jens Göransson har inte gått att nå för en kommentar efter häktningen ännu.

Grunden för häktningen var att mannen enligt åklagaren kan misstänkas för medhjälp till mord och medhjälp till grovt rån.

Anledningen till att Jens Göransson, som medverkade vid häktningen via videolänk från Sundsvall, begärde mannen häktad är att han anser att 44-åringen på fri fot kan undanröja bevis eller försvåra utredningen, samt att det finns risk att han begår nya brott.

44-åringen, som deltog via länk från Umeå.

Läs mer: "Medhjälparen får ljuga"

Läs mer: Linna positiv efter nya anhållandet

Kaj Linna dömdes 2004/2005 i tingsrätten och hovrätten till livstids fängelse för mord och grovt rån på den då 59-årige Roger Lindberg samt misshandel av Rogers broder Sune Lindberg.