Färgstarkt svar på attacken

Homofobttacken mot de två lesbiska kvinnorna på Bishop arms i helgen väcker starka känslor. Pubpersonalen tar kraftigt avstånd från händelsen och Luleåborna samlar sig för en manifestation.

Käftsmäll. Lena Edenbrink tycker att helgens händelse i Luleå känns som en käftsmäll.

Käftsmäll. Lena Edenbrink tycker att helgens händelse i Luleå känns som en käftsmäll.

Foto: Markus Jornevald

LULEÅ2017-05-02 21:43

– Det är ju fullständigt oacceptabelt. Själv gjorde jag väl egentligen bara min medborgerliga plikt, säger Henrik Sandberg, som driver Bishop arms och var en av dem som gick emellan när bråket urartade.

De två Luleåkvinnorna hade trakasserats muntligt av en man i samband med en middag. När mannen till sist drog ned gylfen för att visa sitt könsorgan utbröt ett tumult där även tre kvinnor i mannens sällskap var aggressiva.

– En av de drabbade kvinnorna kom och hämtade oss och då agerade vi direkt. Jag såg till att mannen blev kvar här tills polisen kom, säger Henrik Sandberg.

Bishop arms har arbetat medvetet med HBTQ-frågor.

– Det är viktigt för oss som jobbar här att visa att vi är medvetna och att det inte finns några skillnader mellan människor. Puben är till för alla, säger Henrik Sandberg.

Läs mer: "Vi kallades plattfittor"

På fredag om två veckor blir det en regnbågsmanifestation på Bishop arms. Tanken är att alla som ansluter ska bära någon form av regnbågsfärgat attribut.

– Jag kände bara att man bör göra någonting. Jag kom på att det bästa vore att i all enkelhet samlas och visa att vi är många som inte tycker att det är okej. Det blir som att man tar tillbaka platsen och visar att den är trygg för alla, säger Ida Årbro.

Initiativet hyllas av bland andra Lena Edenbrink, nyvald ordförande för HBT-Socialdemokrater i Luleå.

– Det är ju en helt underbar idé. Man blir otroligt ledsen när en sådan här sak inträffar men på ett sätt var det bra att det hände just på Bishop arms. Där är man är mycket duktiga på de här frågorna. Personalen förstod snabbt vad det var frågan om, säger hon.

Hatbrottet mot det lesbiska paret förvånar till viss del Lena Edenbrink.

– Det har hänt så mycket positivt i Luleå de senaste åren i HBT-frågor. Därför känns det här som en stor fet käftsmäll.

Luleåprofilen MióEvanne var dock med om en liknande händelse i fredags kväll, på nästan samma plats.

– När jag passerade vid Statt och Bishops och såg tre medelålders män. En av dem juckade och de två andra skrek efter en ung kille med rosa bag. "Bög" och "bögväska", skrek de. Jag klev fram och frågade vad de höll på med. Två av dem skämdes och vände sig bort medan den tredje tände till. Ett tag trodde jag att jag skulle åka på en smäll men det blev inget. Jag ser inte mycket av sånt här numera men det blev lite som en resa tillbaka till när jag var ung. I Sverige är vi inte så bra på att säga ifrån när någon går över gränsen. Men det är viktigt att ta avstånd, säger han.

Hatbrott

Antalet hatbrott i Luleå har de senaste tio åren ökat något, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Snittet ligger mellan 8–10 polisanmälningar per år. 2005 var det fem, 2010 var det 14 och 2016 var det åtta.

Till hatbrott räknas brott som grundar sig i etnicitet, religion eller sexuell läggning. 2015 anmäldes knappt 7000 hatbrott i hela Sverige. Av dem var två tredjedelar grundade på främlingsfientliga/rasistiska motiv.

Källa: BRÅ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om