Kulturarbetarnas öppna brev

Fler än 35 kulturarbetare har skrivit ett öppet brev om kulturklimatet i Luleå.

Luleå2015-11-05 14:06

Här är brevet:

Vi befarar att Luleås kulturliv går mot en kultursyn där arrangemang som gagnar besöksnäringen prioriteras, där kulturen primärt ska fungera som bränsle för en tillväxt som mäts i hotellnätter och besöksstatistik.

Att ett rikt kulturliv gör en plats attraktiv är, som det heter, vetenskapligt bevisat. En stad behöver ett brett och rikt kulturliv för att folk ska vilja bo där och trivas med sina liv. Vi är stolta över så mycket bra kultur som produceras och arrangeras i Luleå och vi förstår varför Niklas Nordström bjöd in kulturlivet till sin Kulturhelg. Han behövde plötsligt oss för att sälja in Luleå som kulturstad.

För precis så kändes det för oss. Vi reagerar när vi till vardags ses över axeln och nu plötsligt ska delta i en Kulturhelg som kostade minst 10 årliga verksamhetsbidrag för kulturföreningar.

Kommer en satsning på den kultur som gör sig bra i fyrfärgstryck och kan mätas i hotellnätter även leda till att den kultur som gör sig mindre bra på bild ges förutsättningar att blomstra?

När flera av oss som utgör Luleås kulturliv ställer sig tveksamma till att så är fallet, hur ska denna skepsis bemötas ?

När flera av oss som utgör Luleås kulturliv upplever en bristande lyhördhet och förståelse från beslutsfattarnas håll för sina faktiska behov är det allvarligt.

När flera av oss som utgör Luleås kulturliv upplever att stadens kultur är en tystnadens kultur där kritik bemöts med repressalier är det allvarligt.

Tystnad är inget svar. Detta öppna brev är en inbjudan till dialog, en förhoppning om att samtalet ska komma igång på allvar – mellan beslutsfattarna och kulturlivet, och inom kulturlivet.

Det handlar om att förändra synen på, och debattklimatet kring, Luleås kulturliv. Att låta stadens kulturella mångfald bli synliggjord för beslutsfattarna. Fler kulturhelger behövs. Men kulturhelger av ett helt annat slag, med helt andra adressater. Luleå och dess beslutsfattare behöver få upp ögonen för sitt eget kulturliv.

Vi kulturarbetare som undertecknar detta representerar en omfattande verksamhet och ett brett kontaktnät som vida överskrider de 13 kultur- och evenemangsaktörer som kom till Niklas Nordströms kulturhelg. Det är vi som representerar det nya sättet att arbeta med kultur. Luleå kommun hävdar att de vill utveckla Luleå från industristad till en modern stad med tjänsteekonomi. Då bör Luleå också modernisera och demokratisera sin kulturpolitik.

Vi står absolut inte stilla, vi arbetar professionellt och målmedvetet inom våra respektive fält. Vi behöver inte lockas hit med PR-kampanjer. Vi bor redan här.

Kornelia Nilsson Waller, arrangör, musiker, konstnär / Föreningsgatan 7 - Musikförening

Lilith Saaw, arrangör, kulturarbetare

Elisabeth Rosenbrand, arrangör, kulturarbetare

Mattias Alkberg, musiker, poet

Åsa Lundmark, Riksteatern Norrbotten

Anders Lundkvist, journalist och kulturarrangör föreningen Kluster

Sara Edström, Galleri Syster

Anja Örn, Galleri Syster

Therese Engström, Galleri Syster

Elin-Alexandra Sundström, Galleri Syster

Jeanette Sundqvist, Galleri Syster

Peo Rask, författare, förläggare

Anton Nyström, musiker

Olle Nyman, musiker

Angelica Alkberg, teaterarbetare

Viktor Lundmark, musiker, skribent, arrangör

Mats Lundstedt, musiker

Birgitta Lindström, kulturproducent

Anders Alm, fotograf

Christine Hemdal, Lule Stassteater

Nettan Öhrvall, Lule Stassteater

Sara Pietikäinen, Lule Stassteater

Janinne Sandström Oja, musiker

Stina Nilsson, Lillasyster

Hans Granqvist, fotograf

Cecilia Rosenlund, konstnär, keramiker

Mitra Sohrabian, filmmakare

Maria Gotfredsen, skådespelare

Sara Lindqvist, konstnär

Katarina Skarin, Lillasyster

Anna Halvares. I konsten

Petter Alatalo, musiker

Dennis Kalla, musiker

Erik Thörnqvist, Lillasyster

Linnea Henriksson, konstnär

Mats Wikström, konstnär och musiker

Margit Schiött, konstnär och ordf i föreningen Kluster

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om