– Vi är nog inte världsunika men unika i Sverige, säger pappan till idén att skapa labbet, professor Bjarne Bergquist på Luleå tekniska universitet.

I labbet kan man mäta våra medvetna och omedvetna sätt att kommunicera och reagera i ett tvärsnitt över mänskliga aktiviteter

Det låter lite som science fiction men det är i högsta grad ett faktum att Depict Lab, startar på Luleå Tekniska universitet nu i höst.

Artikelbild

| Fokus. – Labbet kommer att arbeta på en bred front. Ta exempelvis i trafiken, hur reagerar föraren på all info från displayer med mera. Vad säger ögonrörelser om reaktioner på händelser, det ska vi mäta säger lektor Jörgen Normark

– Det finns säkert enskilda projekt ute i landet som gör samma som vi men vi kommer att arbeta mera brett, säger professor Bjarne Bergquist på institutionen för ekonomi, teknik och samhälle. Kollegan Jörgen Normark, lektor på samma institution, är med i bygget av labbet, samt ytterligare två från institutionen samt en från system och rymdteknik.

– Forskare på hela universitet kommer att ha tillgång till labbet, institutionen som hälsovetenskap till exempel. De kan få hjälp med att testa hur man kan hjälpa barn med autism, berättar Bjarne Bergquist som räknar upp en rad rön som kan tas fram genom att mäta stress, ögonrörelser med mera.

– Det blir ett komplement till intervjuer där man kanske inte alltid svarar ärligt, tänker sig de bägge.

Den utrustning som ska köpas in för runt 2,6 miljoner, och kunna hanteras mobilt, avser mätinstrument av olika slag. Material som bekostas av universitetet och genom bidrag från Kempe-stiftelsen. Sen räknar man med att sammanhang utifrån som vill ha hjälp kommer att betala för detta.

– Det kommer ju att göra att vi kan kan gå runt. Vi hoppas också kunna ha en anställd som håller i verksamheten, säger Bjarne Bergquist och Jörgen Normark.

Läs mer: Fler nyheter från Luleå

Vill du ha nyheter från Kuriren på din facebook - Gilla Kuriren här.