I onsdags hade tidigare Luleåbon Danuza Alexandra Vieira Bass panik.

– Jag har ångest, jag är rädd. Det är katastrof här just nu. Vi har en sjuk dotter, får inte tag på vatten, har slut bensin och orkanen Irma är just nu uppe i kategori fem, sa hon då.

LÄS MER: Luleåbon är fast mitt i orkankaoset

Under söndagen var hon lugnare, även om orkanen Irma hade bytt riktning och Fort Myers – där hon bor och befinner sig – ser ut att bli värst drabbad.

– Det ser inte så bra ut. Men vi är redo. Jag har lugnat ner mig, men jag vet inte riktigt hur jag ska känna, säger en något kluven Danuza vid fyra på eftermiddagen, svensk tid.

LÄS MER: "Det är som en spökstad"

När vi får tag Leif-Ivan Karlsson i Fort Lauderdale strax efter berättar han att en stor palm och trafikljus har blåst omkull, det regnar kraftigt och vinden är uppe i över 96 kilometer i timmen.

– Det är en fruktansvärd storm, riktigt läskigt. Makalöst – och då har stormen blivit försenad så den är fortfarande några timmar bort. Det kommer bli mycket värre, säger han innan han avbryter sig själv mitt i en mening:

– Åh helvete, nu kommer det in vatten på golvet.

De har inte, som de flesta andra, orkanpaneler för fönstren eftersom de har stormsäkrat glas.– Om ett fönster går sönder kommer stormen in i huset och så lyfts taken bort, säger Leif-Ivan Karlsson.

LÄS MER: Många evakuerar – men de stannar kvar

Drygt 25 mil norr om Fort Lauderdale bor Ulla Durham och de hade redan vid halv fem, svenskt tid, fått varningar om tornados via mobilen. – Det går ändå bra här. Vi väntar oss inte vindar på över 119 kilometer i timmen, då räknas det som tropisk storm. Vi får mer den yttre delen av orkanen här, säger hon.

Efter ett tag hör Ulla Durham av sig i ett mail och berättar att det en liten tornado har skapat kaos i en husvagnspark. "En kvinna intervjuad hörde "ett godståg" och fick springa in i husvagnen, som alltså är hennes hus. Det är så ljudet beskrivs när en tornado kommer. Jag har aldrig hört det själv. Helt annorlunda än en orkan. Det var avsevärd förstörelse i hennes område. Hela dagen finns det risk att det kommer fler, små, tornado", skriver hon i mailet.

Några timmar senare, klockan sju svensk tid, får vi tag på Danuza igen. Över en knackig telefonlinje berättar hon att de precis förlorat strömmen så generatorn har gått igång, det har börjat blåsa upp rejält och en palm har gått sönder av vinden. Efter ett tag lämnar hon över luren. Hennes mammas väninna, Pia Willberg, flög från Luleå till Florida i tisdags på semester. De landade i Fort Lauderdale, men eftersom de första prognoserna sa att ögat skulle gå över Floridas östra kust tog de sig till Danuza på västkusten – men sedan bytte Irma riktning.

– Det här är bara början på vad som komma skall, jag hoppas vi är i säkerhet. Men jag är väldigt orolig. Vi har aldrig någonsin varit med om någonting sånt här, så vi har ju ingen aning om vad som kommer att hända. Det är svårt att föreställa sig hur det kommer att bli. Det är fruktansvärt. Orkanen är ju så stor att den täcker hela Florida, det är jättesvårt att förstå, säger Luleåbon Pia Willberg.