ACE 17 är den tredje upplagan av Arctic challenge exercise – den med internationella mått stora militära flygövningen som numer hålls vartannat år i norra Norden. Den här gången med Luleå, Rovaniemi och Bodö som baser. Övningen inleddes under måndagen och avslutas den 2 juni.

När ACE anordnades för två år sedan tog sig aktivister från Kvinnor för fred in på flygbasen F21 i Luleå. Kirunakvinnorna Edla Lantto och Gun-Britt Mäkitalo dömdes senare till dagsböter för olaga intrång.

Kvinnor för fred är aktiva även i år. Den här veckan i Finland och i nästa vecka med en rad aktiviteter i Luleå.

Bland annat diskussioner, en filmvisning och ett större seminarium där Försvarsmakten också ska finnas med.

– De säger att vi arbetar för samma sak – freden. Så vi tycker att det vore intressant att diskutera hur vi arbetar för samma sak – freden, säger My Leffler som representerar Kvinnor för fred.

Leffler tycker att debatten är viktig eftersom hon inte ser hur höjda anslag till försvaret ska kunna leda till fred.

– Det är en ekvation vi inte förstår, men vi ska lyssna på dem med respekt.

Vad som kanske är mest upprörande i My Lefflers ögon är det ökade militära intresset för Arktis. Hon tycker att det går emot det internationella avtalet om att Svalbard ska vara en demilitariserad zon. Något såväl USA som Sverige, de övriga nordiska staterna och ungefär 50 andra länder har skrivit under på.

Leffler tycker också att det är självklart att ACE 17 inte är något annat än "ett genrep för krig".

– Det finns bara en anledning att tillverka vapen – att använda dem. Det här är inte bara en käck övning, man övar för att allt ska klaffa.

Edla Lantto från Kiruna kommer att delta i protesterna även i år. Och hon har inget emot att återigen passera lagens gränser.

– Jo, det skulle jag kunna. Folk måste få veta att det finns människor som tänker i andra banor, säger Edla Lantto.

Förutom att hon ser övningen som att Sverige närmar sig Nato trycker Lantto också på miljökonsekvenserna.

– Ingen säger att det här är den värsta miljöboven, men det borde komma fram. Och när de flyger så lågt störs renkalvar, älgkalvar och fåglar.

Läs mer: Aktivister dömdes för olaga intrång

En annan motdemonstration hålls på lördag. Då uppmanar Rött forum – ett nätverk bestående av vänsteraktivister – till protester i centrala Luleå.

Organisationen skriver på sin Facebooksida att flygövningen leder till att hela norra Sverige och delar av norra Finland och Norge blir en övningsplats för död och förstörelse och att ACE 17 är en del av en ökad militarisering i världen. Rött forum tycker att samhället i stället bör arbeta fredsskapande.

"Fler miljarder som bränns på krigslekar kommer inte att stoppa terror, krig och förtryck", skriver nätverket.