– Det har varit fantastiska år. Vi har blivit otroligt väl mottagna och fått många nya vänner för livet. Tanken var egentligen att bo kvar här till pensionen, säger Sven-Erik Österberg, 62.

Tillsammans med hustrun Ann-Marie och två hundar av rasen bichon frisé har han huserat i det gula residenset sedan oktober 2012. Nästa uppdrag väntar in bit in på 2018 – Stockholms landshövding.

Sven-Erik Österberg lyfter personalen på länsstyrelsen, relationen med kommunerna och samarbetet med Luleå tekniska universitet.

– Trots långa avstånd har allt känts nära, tryggt och enkelt.

Gruvfrågorna har tagit stort utrymme. Motsättningarna kring fyndigheten i Kallak och turerna med Northland resources konkurs i Pajala har satt landshövdingen på prov.

– Det var jobbigt att se all förtvivlan i Pajala när allt drogs ned igen. Själv startade jag Pajalagruppen för att för försöka undvika en konkurs men ganska snart framkom det att läget var betydligt besvärligare än vad som först sagts. Att konjunkturen gick åt fel håll bidrog också.

Mycket talar dock för att gruvan kan öppna under nästa år.

– Det känns betydligt hoppfullare nu.

Kallakärendet har många dimensioner. Den kritiserade hanteringen av Beowulfs ansökan om bearbetningskoncession, de hårda protester när demonstranter och polis drabbade samman och splittringen som orsakats i samhället.

För att bryta lägren i Jokkmokk var landshövdingen med och arrangerade informationsmöten.

– Jag upplever att det blev bättre. Det lättade upp den spända stämningen.

Österberg anser att gruvfrågorna är oerhört komplexa och besvärliga eftersom de ofta ställs mot rennäringen.

– Jag har försökt att hålla kontakten i båda lägren. Det handlar om ömsesidig respekt och att hålla uppe dialogen. Konfrontation är helt fel väg. Det vilar ett stort ansvar på alla berörda i framtiden.

När det gäller de hotade Vattenfalljobben i Jokkmokk spelade Österberg en större roll än vad som framkommit tidigare. Ett tidigare möte med Vattenfalls vd Magnus Hall i Almedalen hade gjort att de två fått bra kontakt.

– När situationen dök upp kände jag att han förstod läget och att regeringen var bekymrad. Sedan var det fler som hjälpte till och allt föll väldigt väl ut. Den manuella fakturahanteringen är på väg bort så de jobben hade försvunnit ändå. Den här lösningen är bättre för Jokkmokk.

De statliga ersättningsjobben är en annan fråga. Kiruna mister Radiotjänst men Österberg har i kontakter med regeringen fått positiva signaler om kompensation.

– CSN och polisen har redan statliga jobb i Kiruna och det finns en möjlighet att båda kan flytta ytterligare verksamhet. Det är viktiga komplementjobb för Kiruna.

Stadsomvälvningarna i Malmfälten och den djupa konflikten mellan Gällivare kommun och LKAB är andra frågor som varit på hövdingens bord.

– Stadsflytten i Kiruna är unik i ett världsperspektiv. Vi får massor av internationella förfrågningar. Det blir också kanske mitt sista uppdrag i Norrbotten, när jag i slutet av januari ska dit tillsammans med kungen och drottningen.

Sven-Erik Österberg gläds åt besöksnäringens uppsving, och konstaterar att av alla norrbottniska matdelikatesser är han mest förtjust i rödingen.

– Röding och Kalix löjrom är fantastiskt. Palt går också att äta. Surströmming? Jag kan äta den, men öppnar kanske inte en burk om jag är själv (skratt).

Vilket är starkaste minnet från Norrbotten?

– Det är när jag följt våra naturbevakare och fått möjlighet att flyga ut över fjällvärlden. Råstojaure är en fantastisk plats. Jag har också varit i Arjeplogsfjällen och även sett Rapadalen. De upplevelserna hade jag inte kunnat få någon annanstans.