Förgiftningsfallen av paracetamol tycks inte ha minskat sedan Läkemedelsverket för två år sedan förbjöd försäljning i vanliga butiker av den typ av värktabletter som sväljs hela.

Hittills i år har Giftinformationscentralen (GIC) fått ta emot 2 558 samtal om misstänkta förgiftningar med paracetamol, vilket är 24 procent fler än motsvarande period i fjol – och den kraftigaste ökningen sedan 2010.

I försiktiga ordalag kan man säga att trenden hittills inte styrker att det haft någon stor effekt. Men det är heller ingen som vet hur det hade sett ut om förbudet inte hade införts, då hade det kanske ökat ännu mer, säger Jonas Höjer, läkare vid GIC.
Artikelbild

| Hösten 2015 satte Läkemedelsverket stopp för att sälja paracetamol i tablettform i detaljhandeln. Arkivbild.

Unga kvinnor

Beslutet att värktabletter med paracetamol bara får säljas på apotek grundades på en tydlig ökning av antalet förgiftningsfall, där merparten var impulsartade självskadehandlingar.

Den gruppen, som framför allt består av unga kvinnor, är fortfarande överrepresenterad i statistiken.

Vi har starka belägg för att väldigt många av de lite starkare förgiftningarna inte sker med den typ av förpackningar om 20 stycken som man förut kunde köpa på Ica. Utan många gånger handlar det om att mamma har fått en burk på 100 tabletter på recept någon gång och så finns det 50 kvar och så tar dottern dem, säger Jonas Höjer.
Artikelbild

| Unga kvinnor som överdoserar i syfte att skada sig själva är överrepresenterade. Arkivbild.

Följer upp

Läkemedelsverket utvärderar just nu förbudet att sälja paracetamoltabletter i butik. Resultatet kommer att presenteras senare i höst och före det vill inte verket uttala sig.

"Vi följer också statistiken förstås och noterar resultatet", skriver enhetschef Eva Arlander i ett mejl till TT.

Jonas Höjer uppger att samtalen om misstänkta överdoser med paracetamol är de vanligaste till GIC, och anser att förbudet ska bestå.

Det vore orimligt från samhällets sida att sälja ett preparat fritt på en bensinmack, samtidigt som det sker så många förgiftningar, säger han.

Ta bort helt

TT: Vad skulle vara effektivt för att få bukt med paracetamolförgiftningarna?

De tabletter som man slutade sälja på mackar och liknande tycker jag att man kunde ta bort från marknaden helt och hållet. Alternativt sälja på apotek mot recept, säger Jonas Höjer.

Han framhåller att det finns paracetamol i andra former att köpa, både i butik och på apotek, där möjligheten att förgifta sig i princip är obefintlig.

Det finns brustabletter, snabbupplösande tabletter och annat. Paracetamol är en väldigt bra och biverkningsfri medicin – så länge man tar den efter rätt dosering.