Hotellet som ska byggas i Riksgränsen satsar på en helhetslösning för sina gäster, allt från helikopterskidåkning till guidade turer och andra enklare fjällaktiviteter. Nu har projektet tagit ett rejält kliv framåt då ägarna har skrivit kontrakt med en lokal byggfirma i Kiruna.

Det innebär att det nu bara är en tidsfråga innan byggandet sätter igång och det exklusiva hotellet står klart.

– Vi har skrivit kontrakt med ER Bygg i Kiruna. Vi måste göra lite markarbete men så fort snöläget tillåter oss att köra igång börjar de bygga, säger Johan"Jossi" Lindblom.

Artikelbild

Fronten. Så här är tanken att entrén och fronten till hotellet kommer se ut när det är färdigbyggt.

Hur känns det att det snart är dags att sätta spaden i backen?

– Det är spännande, verkligen. Vi har ju jobbat på det här i ganska exakt fem år och det har ju varit en resa i sig med tillstånd och finansiering. Det var lite bökigt att hitta byggare i och med stadsflytten i Kiruna. Men nu har vi alltså löst det.

När beräknas allt vara klart?

– Slutdatumet på byggnationen är februari 2018 och planerad öppning är under mars månad samma år.

Artikelbild

Insidan. En förhandstitt på hur det kommer se ut inne i hotellet.

Johan"Jossi" Lindblom har vuxit upp i Vittangi och har lång erfarenhet som bergsguide och bland annat bergsklättring samt helikopterskidåkning. Tillsammans med den berömda äventyraren Renata Chlumska kommer de stå för äventyrsdelarna. Hotelldelen kommer att skötas av Lindbloms vän vännen Patrik Strömsten från Kiruna, som har lång erfarenhet från hotell och restaurangbranschen. Han är dessutom gammal elitskidåkare.

– Nieko betyder ju dröm på nordsamiska och drömmen för oss är väl att göra det här utan mellanhänder och få göra vår egen dröm litegrann. Skapa en typ av helhetsupplevelse som kanske inte riktigt finns i norra Sverige.

Artikelbild

Planerna. Så här kommer Niehku Mountain Villa i Riksgränsen att se ut när den är färdigbyggd.

– Patrik är en av Sveriges bästa sommelierer och har hög nivå på allt som har med mat och boende att göra. Han har haft sin lodge här och kunnat erbjuda bra service åt gästerna. Men han har aldrig riktigt kunna göra den där helheten med mat, service och omhändertagande av gäster utan mellanhänder men det kan vi göra nu.

Hotellet går under benämningen upplevelsehotell. Även om själva byggnaden och faciliteterna kommer att hålla högsta klass och få en unik utformning är det själva upplevelsedelen som är den tänkta "lyxen".

Artikelbild

Planerna. Så här kommer Niehku Mountain Villa i Riksgränsen att se ut när den är färdigbyggd.

Själva hotellbyggnaden kommer nämligen att få en unik touch då den byggs ihop med en lokstallsruin från sekelskiftet som ligger vid den norska gränsen och som kommer att stå på en mindre platå.

– Det som är kvar från ruinen är en mur. Hotellet kommer ligga på båda sidor av den här muren som är den gamla ytterväggen till ruinen. Vi gör ingen åverkan på muren utan den kommer gå in i ena sidan på hotellet, gå rakt genom matsalen och baren för att sedan komma ut på andra sidan.

Artikelbild

Vy från ovan.

– Ingången till matsalen blir ett av de gamla fönstren i muren, så den blir själva kärnan i kåken. Det kommer ge karaktär till själva byggnaden.

Men det är inte bara äventyrare och skidåkare från alla världens hörn som är de tilltänkta hotellgästerna, det är även de som vill ta det lite lugnare och koppla av i vildmarken.

Artikelbild

| Så här är tanken att entrén till hotellet kommer se ut när det är färdigbyggt.

– Helikopterskidåkningen är en liten del av alltihop. Tanken med hotellet är att kunna göra en helhetsupplevelse, det ska inte spela någon roll om man kommer hit och åker skidor, jaga eller är ute efter någon annan typ av fjäll- eller naturupplevelse, nivån på produkten ska ändå vara densamma.

– Kommer man hit som en familj och vill göra enklare fjällaktiviteter så har man en privat guide som tar hand om en under tiden man är här. Man jobbar lite närmare kunden och förädlar upplevelsen så långt det går.