Norrbottens totalförsvar testas i stor övning

Samarbetet mellan det civila samhället och militära försvaret ska förbättras och nu startar den första övningen för totalförsvaret på 30 år.

Genrebild: Totalförsvaret, det civila och militära, ska öva på samverkan under hela nästa år.

Genrebild: Totalförsvaret, det civila och militära, ska öva på samverkan under hela nästa år.

Foto: Norrbottens media

Norrbotten2019-11-04 14:21

– När totalförsvaret avvecklades låg fokus på det militära men sidan som tog största smällen var civilförsvaret och där har vi en lång väg att gå för att återfå ett fullgott civilt försvar, säger Anders Öhlund, enhetschef för samhällsskydd på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Hela Sverige, både civilt och militärt, ska nu öva från och med november och hela nästa år för första gången på 30 år. I Norrbotten ansvarar Länsstyrelsen och Försvarsmakten för Totalförsvarsövning 2020.

– Alla kommuner och de stora regionala aktörerna i Norrbotten ska medverka för att bättre samverka och behålla viktiga samhällsfunktioner som skola, vård och omsorg, säger han.

Övningen är ett scenario där regeringen beslutar om höjd beredskap och Sverige utsätts för väpnat angrepp. 

– Ett antal fullmaktslagar träder i kraft när regeringen beordrar höjd beredskap och det förändrar hur kommuner och myndigheter arbetar med samhällsviktig verksamhet. 

Framförallt gäller övningen utbildning av kommuner och myndigheter i frågor som samordning, resursprioriteringar och hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter från försvarsmakten.

Hur kommer norrbottningarna märka av övningen?

– Allmänheten kommer inte märka av det så mycket. Det är en utdragen övning över tid som är en del i en lång process för att bygga upp Sveriges totalförsvar, säger Anders Öhlund, enhetschef för Samhällsskydd på Länsstyrelsen Norrbotten.

Anders Öhlund, enhetschef för samhällsskydd på Länsstyrelsen i Norrbotten.
Anders Öhlund, enhetschef för samhällsskydd på Länsstyrelsen i Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!