Per Swärd finalist i priset Årets ledare: "Ärofyllt"

En omtänksam ledare med stort förtroende för sina medarbetare. Så beskrivs Per Swärd, vd för Smurfit Kappa i Piteå, som är en av tre finalister till priset Årets ledare i Norrbotten 2022.

"Tack så mycket. Det är roligt att höra", säger Per Swärd, vd för Smurfit Kappa i Piteå. (Arkivbild)

"Tack så mycket. Det är roligt att höra", säger Per Swärd, vd för Smurfit Kappa i Piteå. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Norrbotten2022-12-16 09:20

Grattis!

– Tack så mycket. Det är roligt att höra, säger Per Swärd.

Han har vuxit in i Smurfit Kappa i Piteå, som är ett globalt företag med 350 enheter i hela världen. Efter sin tid som trainee har han fortsatt med olika poster under åren och sedan 2015 är han vd.

Per Swärd beskrivs som en ödmjuk och omtänksam ledare med förtroende för sina medarbetare som han ger stor handlingsfrihet. Han skapar stor delaktighet och vill se medarbetare utvecklas. Kultur-, mångfalds- och inkluderingsarbete på arbetsplatsen är också någonting han uppges stötta. Per Swärd brinner för att fabriken i Piteå fortsatt ska vara en lönsam enhet i Smurfit-koncernen.

Han berättar om sitt ledarskap.

– Jag vill vara öppen och inlyssnande. Jag vill se till att vi når våra mål, men att vi arbetar tillsammans i organisationen, säger han och tillägger att han inte har något behov av att stå i centrum.

– Jag är inte den som behöver stå längst fram, utan tycker det är bra med bra medarbetare som får blomma ut i ledningen och som kan komplettera mig där jag inte är som starkast.

Vad betyder nomineringen för dig?

– Den känns ärofylld, säger Per Swärd.

Vinnaren av priset Årets ledare i Norrbotten utnämns i veckan.

Om priset

Allmänheten har fram till den 20 november kunnat nominera ledare verksamma i Norrbotten. 

Priset Årets ledare i Norrbotten delas ut av Ioh organisationsutveckling och Norrbottens Affärer. Juryn består av Mia Oldenburg, chef för kommunikation och samverkan på LTU, Grete Solvang Stoltz, group vice president HR and sustainability för Munters, Karin Zingmark, professor vid LTU, Per Selberg, delägare av i.o.h., Mats Ehnbom, vd för Norr Media, och Linda Sundström, redaktör för Norrbottens Affärer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!