Profilen vill se L och C som ett parti

Jens Sundström (L) vill se ett större samarbete mellan Centerpartiet och Liberalerna. "Jag har länge förespråkat ett närmande mellan partierna", säger han.

Jens Sundström lämnar Liberalernas partistyrelse efter 12 år.

Jens Sundström lämnar Liberalernas partistyrelse efter 12 år.

Foto: Jonas Andersson

Norrbotten2019-10-30 15:19

I dagarna presenterade Liberalernas valberedning sina förslag för den nya partistyrelsen. På listan saknas Jens Sundström som suttit i partistyrelsen sedan 2007. Enligt Sundström var det ett beslut som han tog på egen hand.

– Det handlar inte om att jag har något emot Nyamko Sabunis ledarskap. Samtidigt tycker jag att det är rätt att man byter ut ordentligt efter ett partiledarskifte. 

I många partisympatimätningar hamnar L under riksdagsspärren och Jens Sundström beskriver den nuvarande situationen som "väldigt märklig" då han tycker att deras politik har blivit mindre storstadsorienterad. 

– Sedan hämmas vi lite av regeringssamarbetet då vi har fått igenom väldigt lite av det som syns i människors vardag eller plånbok. 

Han berättar att han under åren i partistyrelsen även har varit med och diskuterat tre mer eller mindre seriösa förslag att sammanföra Centerpartiets och Liberalernas politik. 

– Speciellt i de senaste regeringsförhandlingarna så märkte man svagheterna i att vara uppdelade i två olika organisationer trots att vi i mångt och mycket har samma politik. Jag skulle från och till även vilja inkludera Miljöpartiet till den liberala mitten och bilda en kraft som på sikt kan propsa på en regeringsbildande ställning. 

Menar du att L och C ska gå ihop som ett parti?

– Jag har länge förespråkat ett närmande mellan partierna, men sådant sker bara när stjärnorna står i rätt riktning och i samband med att blir en kris. Hittills har inte den situationen uppstått även om det har funnits möjligheter under vägen.

Vad tror du att väljarna skulle säga?

– Om man tänker på det konkreta förtroendet så får man vara ärlig och säga att det verkligen är både och. Å ena sidan har C och L delvis olika politiska profiler men å andra sidan skulle vi kunna visa på den liberala kraften i mitten.

Den som föreslås bli invald i L:s partistyrelse är i stället för Jens Sundström är Anne Kotavuopio Jatko från Kiruna – partiets distriktsordförande i Norrbotten. Hon hoppas få frågor om service, landsbygden och företagsamhet på dagordningen.

– Vi har en bra politik i många områden men den kanske inte är så generell. Där måste vi få lokala och regionala perspektiv och ta beslut som blir slående i hela landet. 

Om Anne Kotavuopio Jatko röstas in i partistyrelsen eller inte beslutar partiet på L:s landsmöte den 15–17 november i Västerås. 

Anne Kotavuopio Jatko är distriktsordförande för Liberalerna i Norrbotten och föreslås bli invald i Liberalernas partistyrelse.
Anne Kotavuopio Jatko är distriktsordförande för Liberalerna i Norrbotten och föreslås bli invald i Liberalernas partistyrelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!