Samarbete för ökad förädling av bär

Nordisk Bärinnovation ska vidareutveckla en ny teknik för frystorkning där norrländska råvaror tas tillvara på ett mer hållbart sätt.

Nordisk Bärinnovation ska vidareutveckla en ny teknik för frystorkning där norrländska råvaror tas tillvara på ett mer hållbart sätt. Polarbrödsgruppen stöttar vidareutvecklingen.

Nordisk Bärinnovation ska vidareutveckla en ny teknik för frystorkning där norrländska råvaror tas tillvara på ett mer hållbart sätt. Polarbrödsgruppen stöttar vidareutvecklingen.

Foto: Pressmeddelande

Norrland2022-10-18 12:00

Största delen av frystorkade bär på den svenska marknaden importeras, vilket Nordisk Bärinnovation vill ändra på.

– Vi har tagit fram ny innovation för frystorkning som är mycket mer energieffektiv än traditionella frystorkar. Den är fossilfri och drar 75 procent mindre el. Vi har testat den som en labbanläggning och nu tar vi nästa steg till en demoanläggning, säger Erik Rosenbaum delägare av Nordisk Bärinnovation.

Polarbrödsgruppen stöttar vidareutvecklingen.

– Vi är jätteglada att inleda samarbete med Nordisk Bärinnovation eftersom vi gärna vill stötta innovationer inom mat i norra Sverige och att använda bär som resurs känns väldigt spännande, säger Karin Bodin, koncern-vd för Polarbröd.

– Vi drivs av viljan att ta vara på mer av de fantastiska råvaror vi har här i Norrland och att göra det på ett hållbart sätt. Det känns fantastiskt att få stöttning av Polarbrödsgruppen i detta eftersom företaget är en stor förebild i norra Sverige, säger Jenny Berg, delägare av Nordisk Bärinnovation.

Målet är att komma ut på marknaden efter att demoanläggningen för frystorkning har byggts, testats och utvärderas under sex månader.

Nordisk bärinnovation

Nordisk bärinnovation är ett nybildat bolag sedan september 2022 som drivs av Jenny Berg och Erik Rosenbaum och verkar inom innovativ livsmedelsförädling. Genom att frystorka bär bibehålls smak och näringsämnen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!