Brasiliens högsta domstol har beslutat att riksåklagaren Rodrigo Janot ska få fortsätta driva korruptionsutredningen mot Temer. Dennes advokater har argumenterat att Janot ska diskvalificeras för att han är politiskt motiverad. Om Janot hade plockats bort från utredningen hade det kunnat hindra honom från att lägga fram nya väntade korruptionsanklagelser mot presidenten.

Rodrigo Janots mandat löper bara till och med denna vecka – sedan tas posten över av Raquel Dodge, som utsetts av Temer själv.

Luís Roberto Barroso, domare i Brasiliens högsta domstol, har beslutat om en utredning av omständigheterna kring dekretet Temer skrev under i maj i år.

Artikelbild

| Brasiliens president Michel Temer.

Fallet baseras på en avlyssning av ett telefonsamtal med Rodrigo Rocha Loures, en tidigare medarbetare till Temer. Under samtalet diskuteras utformningen av ett hamndekret på ett speciellt sätt i utbyte mot ersättning från hamnoperatören Rodrimar.

Räd mot köttkoncern

Såväl Temers advokat som Rodrimar säger enligt nyhetsbyråer att anklagelserna är vinklade och överdrivna, och att dekretet även tillgodosåg andra hamnföretags behov.

Räder genomfördes också tidigt på onsdagsmorgonen mot köttkoncernen JBS i São Paulo, meddelar federal polis. I samband med tillslagen rapporteras vd Wesley Batista, en av Latinamerikas rikaste män, ha gripits. De direkta anklagelserna denna gång är bland annat insiderhandel på börsen.

Men JBS är djupt insyltat i de korruptionshärvor som nu misstänks omfatta Temer. Wesley Batistas bror Joesley överlämnade sig den gångna helgen till polis. Bröderna började tidigare i år samarbeta med myndigheterna i utbyte mot utlovade strafflättnader, och vittnade då om en jättelik mutkultur med förgreningar till tusentals politiker – däribland Temer.

Aktien rasade

Enligt polisen tjänade bröderna 138 miljoner real, drygt 350 miljoner svenska kronor, på insideraffärer i våras. De sålde aktier i JBS innan de ingick uppgörelsen med myndigheterna. När överenskommelsen blev känd rasade kursen.

I juli lade Rodrigo Janot formellt fram anklagelser om att JBS mutat presidenten. Underhuset i Brasiliens parlament röstade då för att inte stänga av presidenten, men misstankarna kvarstår.

Utredningarna kring de muthärvor som har nystats upp i Brasilien under de senaste åren är verkar inte sluta växa. Flera ministrar ur Temers regering har tvingats avgå.

Temer har bara varit president i ett år, efter det att företrädaren Dilma Rousseff avsattes i en korruptionsprocess.