Öresundsbron öppnades i natt efter att ha varit stängd i ett par timmar på grund av de hårda vindarna. Och efter lunch kunde tågtrafiken återupptas på flera håll i Sydsverige efter att tågbanor i blåsiga områden kontrollerats. Därmed rullar det återigen Öresundståg mellan Karlskrona och Kristianstad. Tågtrafiken mellan Malmö och Ystad ska också fungera igen, liksom trafiken på Rååbanan.

Döda i Tyskland

SMHI utfärdade tidigt i går en klass 1-varning för Skåne och kustområdena i Sydsverige. Den innebär att det fanns vissa risker för allmänheten och för störningar för en del samhällsfunktioner. Polisen i Skåne har dock inte fått in några rapporter om större stormrelaterade olyckor eller andra händelser.

Artikelbild

| Strax före midnatt stängdes Öresundsbron för biltrafik när busvädret med regn och hårda vindar härjade i södra Sverige natten till torsdagen.

Ovädret drabbade Tyskland hårdare. Minst tre personer omkom när stormen drog fram i går. Men i Sverige var det aldrig riktigt tal om någon storm, enligt SMHI.

De kraftigaste vindarna har uppmätts över havet – i Hanöbukten och mellan Sverige och Tyskland och Polen. De högsta byvindshastigheterna som SMHI har mätt upp var i Falsterbo, med 28,3 meter per sekund.

Så där var det stormbyar kan man säga, i och med att det var över 25 meter i sekunden. Men det är en kuststation, så det är dumt att säga storm för där blåser det oftast ganska mycket, säger Charlotta Eriksson.

Inställda färjor

Flera rederier ställde in sina turer på onsdagskvällen, men enligt deras trafikinformation påverkas inte torsdagens turer.

I går kväll fick ett SAS-plan som skulle landa på Sturups flygplats utanför Malmö dirigeras om till Ängelholm där väderläget var lugnare. I övrigt har ovädret inte påverkat flygtrafiken.