Hotellhärvan: kommunen riskerar storförlust

Fastighetsbolaget bakom det omskrivna hotellet i Överkalix har miljonskulder hos Kronofogden. Nu finns en oro för att de hundratusentals kronor som bolaget är skyldig kommunens värmeverk ska gå upp i rök. ”Risken är att pengarna försvinner”, säger vd Kenneth Sköld.

Fastighetsbolaget bakom det omskrivna hotellet i Överkalix har miljonskulder hos Kronofogden.

Fastighetsbolaget bakom det omskrivna hotellet i Överkalix har miljonskulder hos Kronofogden.

Foto: Arkivbild

Överkalix2021-01-12 09:30

NSD har återkommande rapporterat om turbulensen kring Grand Arctic Hotel.  Senast var förra veckan, efter att åtal väckts för grovt bokföringsbrott mot en av personerna bakom hotellrörelsen. Nu står det klart att ägarbolaget till hotellfastigheten, Grand Arctic Sweden AB, har skulder på 5,36 miljoner kronor hos Kronofogden. Nära 300 000 gäller fem fordringar från Överkalix värmeverk (238 320 kronor) och Överkalix kommuns avdelning för vatten och renhållning (44 084) som uppkommit från mars och framåt, registrerats hos myndigheten från och med september men enligt kundtjänsten ännu inte delgivits bolaget – vilket innebär att inget yttrande kunnat ske.

 –Vi hade hoppats att det skulle gå fortare. Men förhoppningsvis kan en försäljning täcka upp så vi får tillbaka pengarna, säger Kenneth Sköld apropå att hotellfastigheten sedan juni är till salu. 

Enligt en annons på Hemnet har priset höjts från 9 995 000 till 14 995 000 kronor. Där framgår även att budgivning pågår. Huvuddelen av bolagets skulder, 5 075 573 kronor, avser dock två skatteskulder – vilket enligt praxis prioriteras när indrivna medel fördelas. 

– Så då gäller det för oss att begränsa skadorna så mycket som möjligt, säger Sköld.

Kan det bli aktuellt stänga av värmen? 

– Vi får inte göra det innan ärendet gått genom kronofogden. Men på sikt kan vi inte producera mer värme än vi får betalt för, säger Sköld. 

Även kommunalrådet Leif Nilsson (S) är bekymrad och kallar ett eventuellt ekonomiskt bortfall för ”skillnaden mellan vinst och förlust för värmeverket”. 

Han var kommunalråd när personer i ägarbolaget omkring 2010 köpte kommunens camping– ett köp som dock upphävdes under uppmärksammade former 2013. Under åren har han fått kritik för samarbetet.  

Hur tänker du kring samarbetet idag? 

– Det känns bara konstigt, att det man såg framför sig inte blev av. 

Ångrar du samarbetet? 

– Ibland blir det fel och jag vill tro på företagare som vill investera i Överkalix. Däremot blir man besviken när det blir så här. 

Vet du något om försäljningen? 

– Jag har bara sett att hotellet är till salu. Men jag har inte haft någon kontakt med ägarna på flera år, säger Nilsson. 

NSD har upprepat sökt ledamöterna i hotellbolaget, utan resultat. 

Överkalix värmeverks vd Kenneth Sköld säger att "det gäller att begränsa skadorna så mycket som möjligt" apropå de pengar som kommunen riskerar att förlora.
Överkalix värmeverks vd Kenneth Sköld säger att "det gäller att begränsa skadorna så mycket som möjligt" apropå de pengar som kommunen riskerar att förlora.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!