Kraftiga höjningar av taxor i Pajala kommun

Avgifter för bland annat sophämtning och kommunala VA-tjänster höjs från 1 november.

Leif Gramner (KD), försvarar beslutet att höja de kommunala taxorna för bland annat renhållning och VA.

Leif Gramner (KD), försvarar beslutet att höja de kommunala taxorna för bland annat renhållning och VA.

Foto: Hans L. Olofsson

Pajala kommun2019-10-30 08:00

Beslutet fattades under måndagens kommunfullmäktigemöte. Motiveringen till taxehöjningarna är att öka självfinansieringsgraden, från dagens nivå på strax över 50 procent, till 79 procent.

Bland taxehöjningarna finns ökade avgifter på 628 kronor för att använda kommunalt vatten- och avlopp, en höjning av kostnaden för vattenförbrukning med 2,80 kronor per kubikmeter och en högre anslutningsavgift för nya kunder, som går från 14 130 kronor till 42 390 kronor. Till det tillkommer en höjning av avgiften per kvadratmeter våningsyta, från 75,20 kronor till 282 kronor. Taxor för slamtömning ökar också: avgiften för en ordinarie tömning går från 1 350 kronor till 1 530 kronor.

Också inom renhållningen ökar avgifterna. För året runt-boenden är ökningen 25 kronor, medan en större höjning gäller för fritidsboenden. Där går årsavgiften från 450 kronor till 1 120 kronor. 

Enligt beslutet ska merparten av de nya taxorna börja gälla från 1 november, förutom de nya anslutningsavgifterna, som införs under en period av två år. 

Moderaterna, Vänsterpartiet och Framtid S reserverade sig mot beslutet.

– Den politiska majoriteten hänvisar till kostnadstäckningen. Men det finns ju två sätt att se på det. I stället för att öka avgifterna tycker vi att man ska arbeta med att sänka kostnaderna, säger Johny Lantto (FS). 

Leif Gramner (KD) försvarade åtgärden under måndagens möte.

– Det är inte roligt med taxehöjningar. Men vi har redan en så hög skattebelastning på våra medborgare att det skulle vara tacknämligt att minska på den och göra taxorna som de ska vara, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!