"Det har gjort att vi är starka tillsammans"

Två före detta kollegor startade företaget Miljörivning i norr 2019. Lars Andersson berättar om företaget och betydelsen av en värdegrund. "Medarbetare ska lyfta varandra", säger han.

Miljörivning i norr utför uppdrag åt byggföretag, privata personer, försäkringsbolag, industrier och fastighetsbolag.

Miljörivning i norr utför uppdrag åt byggföretag, privata personer, försäkringsbolag, industrier och fastighetsbolag.

Foto: Miljörivning i norr

Piteå2023-01-02 16:00

De har tidigare arbetat som ordningsvakter tillsammans, men sedan valt lite olika vägar. Lars Andersson, som arbetat i Räddningstjänsten, och Jan Renberg, som arbetat med arbetsmiljöfrågor inom exempelvis psykiatrin, gjorde slutligen gemensam sak. Miljörivning i norr, som riktar in sig på selektiv rivning och sanering av fastigheter, såg dagens ljus på Backens industriområde i Piteå 2016.

– Vi såg att det fanns en marknad för rivning och sanering. Vi hade kvar våra jobb när vi startade företaget. När det växte och blev större och större kom vi till ett vägskäl. Vi valde att hoppa av våra befintliga arbeten och satsa helhjärtat på företaget. Jag tog tjänstledigt och min anställning löpte ut i februari 2019, säger Lars Andersson och fortsätter:

– Vi satsade och det fullkomligt exploderade. Vi fick en enorm växtvärk och var tvungna att dra i nödbromsen. Företaget hade minusresultat för två år sedan, men vi lyckades reparera det. Vi reste oss, gjorde om och gjorde rätt.

Han berättar att personalen växte, men att personaltätheten kostade på med en ojämn orderingång.

– Vi såg det i god tid och var tvungna att minska personalen.

I dag har företaget två delägare och totalt 16 medarbetare och det finns inga planer på att bli färre. Fyra av dem är anställda nyligen på grund av företagets satsning på tjänster inom fastighetsservice.

– Vi gör fastighetsrelaterade tjänster åt privata fastighetsägare, exempelvis vaktmästartjänster, gräsklippning, trädfällning och byte av tegelpannor på taket.

Han kallar gänget med medarbetare på företaget för "Familjen annorlunda", en accepterande familj där olika typer av människor är välkomna.

– Ända från starten har vi jobbat mycket med värdegrunden. Vårt ledord är "hjälpa". Jag och Janne ville hjälpa varandra att bli bättre och hjälpa andra genom våra tjänster och så är det fortfarande. Härskartekniker och pekpinnar ska inte finnas i vårt ledarskap. Medarbetare ska lyfta varandra. Vi är alla olika och man får ha alla sina sidor, diagnoser och styrkor. Vi har medarbetare som haft svårt att passa in i ett sammanhang, men hittat rätt hos oss. Det har gjort att vi är starka tillsammans, säger Lars Andersson och fortsätter:

– Det känns roligt. Det ligger oss varmt om hjärtat och betyder mycket att se att medarbetare växer.

Två före detta kollegor startade företaget Miljörivning i norr 2019. Lars Andersson berättar om företaget och betydelsen av en värdegrund.
Två före detta kollegor startade företaget Miljörivning i norr 2019. Lars Andersson berättar om företaget och betydelsen av en värdegrund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!