När regeringen precis jagat Nordeas huvudkontor ur landet, då börjar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) prata om att Sveriges banksektor skulle vara ”överdimensionerad”. Som om en stor marknadsplats med internationellt framgångsrika affärsbanker, ledande försäkringsbolag och riskkapitalindustri inte skulle vara en tillgång för Sverige.

”Vi kan konstatera att ett bankhuvudkontor i ett land, till skillnad från andra företags huvudkontor medför risker. I och med beslutet minskar också Sveriges finansiella åtaganden, till exempel genom utbetalningar från resolutionsreserven”, sade finansmarknadsminister Per Bolund.

Visst hotas Sveriges ekonomi av en finansiell kollaps. Men det är knappast bankerna som driver fram en situation där en krasch riskerar att inträffa. Snarare är det politiken – som sprutar bensin på brasan trots glödande högkonjunktur och minusränta.

Regeringen tvingar bankerna att betala till en resolutionsfond, som inte har med finansiell stabilitet att göra utan går rakt in i statskassan. Samtidigt som regeringen mitt i högkonjunkturen maximerar sitt eget budgetutrymme, för att vräka ut pengar under valåret i stället för att bygga upp en beredskap inför sämre tider.

Politiken är betydligt farligare för den finansiella stabiliteten än vad bankerna är. Det är politiken som genom generösa ränteavdrag stimulerar människor att skuldsätta sig för att kunna köpa dyra bostäder till, som det verkar, ständigt ökande priser. Det är politiken som genom stenhård beskattning bestraffar arbete och sparande.

Kritiken mot den rödgröna regeringen har med rätta varit stark från den borgerliga oppositionen efter Nordeas beslut.

”Företag och jobb lämnar Sverige. Nu senast Nordea. De rödgröna förstår inte företagandets villkor, skrev Liberalernas partiledare Jan Björklund på Twitter.

”Sverige behöver fler företag och fler huvudkontor, inte färre. Återigen leder socialdemokratisk politik att företag flyr Sverige. Vi ska vara ett land dit människor och företag flyttar, inte tvärtom”, sade centerledaren Annie Lööf till Aftonbladet.

Dessvärre faller en stor del av ansvaret för Nordeas flytt just på Liberalerna och Centerpartiet, som valt att hålla den svaga minoritetsregeringen under armarna. Alliansen hade kunnat stoppa resolutionsavgiften för banker, genom att lägga fram ett gemensamt budgetförslag.