Årets Anisbröd tilldelas skaparen av Ishotellet i Jukkasjärvi, entreprenören och hotelldirektören Yngve Bergqvist. Med detta pris vill Norrbottensakademien belöna en entreprenörsinsats av sällan skådat slag. Där andra bara såg is, kyla och mörker såg Yngve Bergqvist möjligheter.

Norrbottensakademien SKUM-pris 2016 tilldelas författaren, översättaren, dramatikern, librettisten, prästen, litteraturvetaren, kyrkobyggaren, hedersdoktorn och filosofie doktor Bengt Pohjanen.

De nyblivna civilingenjörerna i teknisk design, Felicia Aneer och Carl Hansols belönas med årets teknikpris för sitt examensarbete, där de har utformat en design av en förarmiljö för en slaggtruck i samarbete med Nybergs mekaniska verkstad.

Artikelbild

| Pristagare. Matilda Sirén Ehrnström fick ta emot det nyinstiftade hållbarhetspriset, Daniel Forsberg fick ta emot det konstnärliga priset och Katarina Leijon-Sundqvist fick ta emot det hälsovetenskapliga priset av Norrbottensakademin.

Lovisa Gullberg har under sina år vid Luleå tekniska universitet uppvisat såväl akademisk skicklighet som social färdighet och tilldelas årets ekonomipris.

Katarina Parfa Koskinen, examinerad student i magisterutbildningen i utbildningsvetenskap, är årets mottagare av pedagogikpriset.

Daniel Forsberg är årets mottagare av NOAK:s konstnärliga pris med motiveringen att vara en student som har allt som man önska och vill ha som basist.

Katarina Leijon-Sundqvist, legitimerad sjuksköterska och doktorand vid Institutionen för Hälsovetenskap, avdelningen för medicinsk vetenskap är mottagare av 2016 års hälsovetenskapliga pris. Matilda Sirén Ernström är den första mottagarare av NOAK:s hållbarhetspris.

Artikelbild

| Forskare. David Rönnberg Sjödin fick ta emot Norrbottensakademins forskarpris. Priset delas ut för framstående forskarinsats vid LTU.

Forskarpriset tilldelas David Rönnberg Sjödin, vid forskningsämnet entreprenörskap och innovation. Priserna är på 10 000 kronor, Anisbrödet är en skulptur i brons, skapat av konstnären Margareta Renberg som var ledamot av Norrbottensakademin.