Under andra kvartalet föll försäljningen av begagnade bilar med 1,5 procent till 307 000 jämfört med samma period i fjol.

Ett trendbrott, enligt bilvärderingsföretaget KVD Bilpriser som står bakom statistiken. Tidigare har försäljningen backat enstaka månader, nu sker det ett helt kvartal.

Stabilt hittills

Det är privatpersoners färre affärer med gamla bilar som förklarar nedgången. Och den orsakas av att privatleasing har blivit vanligare. Då ägs ju inte bilen av innehavaren. Dessutom överlåter fler privatpersoner affären till proffs i stället för att själva hantera försäljningen, vilket lett till fler begagnataffärer i bilhandeln, enligt KVD.

Än så länge har prisbilden varit hyfsat stabil, enligt Jonas Björkman, vd på företaget.

Men till hösten kan volymerna öka igen, när de senaste årens kraftiga tillskott av nya bilar ska ut på andrahandsmarknaden.

Det finns därför fog för att tro att det innebär pressade priser på begagnat framöver, säger Jonas Björkman.

Dyrare hos handlarna

Å andra sidan kan de fler affärerna via bilhandlarna generellt lyfta prisbilden. Men det ger som regel i stället en tryggare affär, enligt Jonas Björkman.

Den totalt största försäljningsminskningen i volym det gångna kvartalet skedde i Dalarna och Jämtland, omkring sju procent ner. I några län i södra Sverige ökade försäljningen. Blekinge, Kalmar och Kronoberg visar på plussiffror. Även i Stockholms län ökade försäljningen något.

Handeln med begagnade dieselbilar steg med 4,5 procent medan affärer med bensinbilar sjönk med 4,2 procent.

Vanligaste begagnade bil som bytte ägare var en Volvo V70, följt av Golf och Passat.