Juni 2017 började inte som någon höjdare i Norrbotten, i alla fall sett till temperatur. Men i mitten av månaden blev det varmare, vilket gjorde att SMHI kunde konstatera att medeltemperaturen ändå kom upp till godkänt till slut.

Hyfsat med sol var det i alla fall – även om det inte var varmt alla gånger. I Luleå uppmättes faktiskt det högsta månadsvärdet i landet – 370 timmar och Kiruna slog till med något som aldrig tidigare skådats – nämligen ett dygn med 24 soltimmar.

Förvisso är det på grund av midnattssolen vid den tiden teoretiskt möjligt att uppnå, men SMHI har aldrig tidigare noterat ett värde på solens strålning ett dygn i sträck där samtliga timmar överstiger värdet 120 watt per kvadratmeter – vilket är gränsvärdet för att ljuset ska få räknas som soltimme.

Det blev också en riktigt torr juni – faktiskt den torraste på tio år.

Semestervädret i juli har kanske lämnat en del att önska. Fastän SMHI inte summerat sin väderstatistik för månaden än, så tror jag att vi kan konstatera att det varit blött, kallt och tidvis rätt blåsigt. Temperaturavvikelsen i Norrbotten hittills under månaden är flera grader lägre än normalt och Luleå kan snart konstatera den kallaste juli på 40 år. Den ackumulerade nederbörden hittills i månaden konstaterar att det har varit i snitt 300 procent regnigare än normalt.

Men vad ska hända framöver?

SMHI gör inga prognoser som sträcker sig längre än tio dagar framöver. Men flera internationella väderinstitut och meteorologiexperter vågar sig på riktigt långa väderprognoser, eller som de kallar det – tendenser.

Brittiska Metcheck, som drivs ideologiskt av engelska meteorologer, spår ett omväxlande väder i slutet av juli, med en del varma och soliga dagar men tyvärr desto fler svala och regniga i norra Sverige. För augusti liknande väder, med vad som ser ut att vara en torrare och varmare period av slutet av månaden.

Internationella Accuweather, ett av världens största bolag som levererar väderprognoser, spår ungefär samma väder, med undantag att de tror att den något soligare och varmare perioden kommer tidigare i augusti, redan vid den 8-9.

Ryska Gismeteo spår framåt en månad – och visar svala temperaturer och en hel del regn i norra Sverige.

Brasilianska CPTEC spår en kallare juli och augusti än normalt, likaså gör japanska JMA.

LÄS MER: Tio tips för en regnig dag i Luleå.

Låt oss dock avsluta med en brasklapp i form av ett citat från meteorologiprofessor Gunilla Svensson, som uttalade sig i Sveriges television:

"Att göra den där typen av långtidsprognoser går faktiskt inte. Det beror på att atmosfären har väldigt kort minne. Atmosfärens minne är ungefär 8-10 dagar, längre prognoser än så kan man inte göra."