Rörig kyrka som välkomnar alla

En fredagskväll i månaden är det ”stökig kyrka” i Mariakyrkan i Sävast – en annorlunda sorts afterwork med fokus på barnfamiljer.

När det är Messy Church-fredag i Mariakyrkan i Sävast får det gärna vara lite rörigt. Huvudsaken är att alla känner sig välkomna.

När det är Messy Church-fredag i Mariakyrkan i Sävast får det gärna vara lite rörigt. Huvudsaken är att alla känner sig välkomna.

Foto: Privat

Sävast2019-11-28 10:23

I Mariakyrkan i Sävast har de anordnat Messy Church – rörig kyrka – en fredagskväll i månaden i fyra år och intresset för det är konstant stort.

– Det grundade sig i en längtan efter att göra något för familjer. Vi – diakonen, prästen och jag – hade hört talas om Messy Church och började spana in konceptet, berättar församlingspedagogen Mikael Dapefrid.

Tanken med Messy Church är att revitalisera kyrkan och idén kommer från England. Efter starten för cirka tio år sedan har företeelsen spridits till ett 30-tal länder runtom i hela världen. 

I fokus står kreativitet, gästfrihet, firande och gemenskap mellan människor i alla åldrar.

– Det är tre moment som ingår och vi ser alla moment som en del av gudstjänsten. Hos oss börjar vi med att äta och vi äter alltid samma rätt – tacos – för det är det alla vill ha

Maten får gästerna betala för, men bara självkostnadspris.

– Om någon känner att det är tajt med ekonomin så behöver du inte betala. Det viktiga är att alla känner sig välkomna.

Efter middagen har de ett skapandemoment.

Den tredje delen är en andakt då de spelar upp ett drama, sjunger, ber och tänder ljus tillsammans.

Fredagarna i Mariakyrkan har blivit populära. Mellan 80 och 130 personer kommer varje gång.

– Vi brukar vara så många så att vi får dra undan skjutväggarna och folk sitter både i kyrkan och i serveringslokalen och äter, berättar Mikael Dapefrid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!